Om folhälsa och olika intressen

Jag har under många år kämpat för att kroniskt sjuka ska få en bättre vård. Det har varit svårt, och är fortfarande svårt. Det som styr mest är ekonomi, inte hälsa. Det har tyvärr inneburit att sjukvården är begränsad, eftersom de stora läkemedelsbolagen styr vilka studier som ”evidensbaserat” utgör den egentliga grunden till vad som ska gälla. Det är de som har ekonomin att genomföra stora studier, kanske för ofta i egna ekonomiska intressen.

Alla måste ha klart för sig att studier som leder till både fas 2 och 3-studier, och slutligen till evidens, står de stora läkemedelsbolagen för. Det innebär inte alltid att de har mest rätt.

Praktisk erfarenhet, och beprövade metoder, betyder ofta faktiskt mer för mig, än vad ”ekonomiskt vinstdrivande forskning” kommer fram till.

Jag vet att rödbetsjuice är minst lika bra som många blodtryckssänkande mediciner.

Jag vet att aminosyran l-lysin mycket väl kan konkurrera med läkemedelsalternativ som aciklovir, valganciklovir och valaciklovir bland annat. För det vet jag tack vare att jag sett hur många som tar dessa tillskott vs läkemedel.

Det jag nu nämnt utgör enbart några få exempel.

Jag skulle verkligen önska att sjukvården, och då framförallt forskningen, inte var ekonomiskt styrd, utan mer fokuserad på vad som hjälper mot olika sjukdomstillstånd.

Läkemedelsbolag tjänar nämligen inte pengar på bl a rödbetsjuice och aminosyran l-lysin.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. MilkaÅshlund

  Tack Mats!
  Återigen har du rätt om rödbetsjusen samt och läkemedelsindustrin som mycket annat!

  Ta väl hand om dig 🤗

  Gillad av 1 person

 2. Ulla Gullbärn

  TACK för ovärdelig info!!! Lycka till med allt!

  Gilla

 3. Roger Jansson

  Ja märkligt egentligen att patienter inte får ”billiga” mer naturliga alternativ från sjukvården för sin hälsa. Glöm heller inte bort bikarbonat som är ett utmärkt tillskott för immunsystemet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: