Även poliser drabbas av ME

Med tillåtelse av Mia som är en kollega till mig gör jag detta inlägg. Dela gärna, framförallt till politiker i lämpliga beslutspositioner.

Bilden är tagen efter en utryckning till en brand i Tyresö 2005. Hon var då 33 år och hade livet framför sig.

För 6 år sedan drabbades Mia av sjukdomen ME/CFS efter en maginfektion

Mia och även hennes familj drabbades förstås hårt av detta. Hon kan inte längre jobba, och det är mycket hon inte längre kan göra utan att bli sängliggandes i flera dagar. Hon bedöms ha medelsvår ME/CFS. Den allmänna sjukvården står handfallna. Knappt några resurser läggs på forskning i jämförelse med liknande sjukdomstillstånd. Mia har därför nyligen valt att gå till privat läkare för dyra pengar.

Så ska det inte behöva vara. Självklart ska alla som lider av postinfektiösa tillstånd få adekvat hjälp, och kunna remitteras till en specialistklink, oavsett var i landet man bor. Specialistklinikerna bör förstås även vara knutna till ett nationellt kunskapscentrum som bedriver forskning och kunskapsspridning.

FSI gör film för att visa att mer behöver göras

Mia kommer vara en av de som är med i den film som snart kommer att visas av FSI i nämnda syfte. Där intervjuas 5 läkare/forskare, en ME-sjuk (Mia), och en anhörig till en yngre kvinna som är svårt sjuk och sängbunden.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Karin Becker

    Suveränt bra. Tack för allt du gör. Information behövs verkligen, som skapar förståelse och incitament till adekvat hjälp.

    Gillad av 1 person

  2. Alla som är sjuka i Me fibromyalgi borrelia skulle kunna skicka en bild och en liten text om vem man är och hur länge man varit sjuk, och vilken hjälp man har fått genom vården.
    Skicka det till vår hälso ministern. Jag vet inte bara ett förslag. Jag är så trött på att vi inte kan få mer hjälp och att vårdcentralen inte lyssnar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: