”Du är cancerfri”

Onkologen ringde igår för att meddela förra veckans resultat av datortomografin. Det har aldrig hänt förut, då han alltid kallat mig. Måtte det betyda ett positivt besked tänkte jag, efter snart två års tuff behandling och flera ambulansfärder.

Han säger: Du är cancerfri!

Jag funderar flera varv och kan inte riktigt ta in det. Jag ställer en massa kontrollfrågor då jag känner att ena metastasen är kvar. Den gör inte ont, men den finns där i ljumsken, som en oliv i storlek. Han säger då att visst, du har två metastaser kvar. Den ena är 5 mm och den andra är 12 mm (60 mm från början). Men de har varit oförändrade sedan i mars, och de visar nu ingen aktivitet. De är nu att betrakta som benigna, dvs godartade.

Jag är inte friskförklarad, men nu kommer jag upphöra med cancerbehandling och genomföra datortomografi 4 gånger per år, och förhoppningsvis senare 2 ggr per år. Om någon metastas skulle börja växa igen sätter de in behandling, men just nu är jag cancerfri!!! Och det var en enorm lättnad, befrielse och jag vet inte vad. Det går inte att beskriva att leva under ett ständigt dödshot. Få har märkt det. Men det är klart att det ständigt hängt över mig så att jag hela tiden velat fokusera på annat. Nu kanske jag kan varva ner lite 🙏

Jag vill verkligen tacka svensk sjukvård när den är som bäst

När man lider av cancer eller annars är dödligt sjuk eller allvarligt skadad, så vet vi att man oftast får den allra bästa vård som kan erbjudas i Sverige, men inte alltid annars. Det har gett mig ett perspektiv som man nog enbart kan få som dödligt sjuk, samtidigt som man är gift med en ME-sjuk. Min fru har kanske inte haft dödsångest på samma sätt som jag haft när jag varit som sämst, men hon har lidit i 14 år, och inte fått någon adekvat vård som är värt namnet. Visst lite symptomlindring. Jag klandrar ingen vårdpersonal för det, däremot systemet.Det är dags att alla som är sjuka kan få den allra bästa vård som kan erbjudas.

Idag finns rätt mycket kunskap om exempelvis ME, postcovid och andra liknande tillstånd. Men kunskapsspridningen och vården hänger inte med. Dessutom behövs mer kunskap, och för det krävs forskning. Det säger sig själv att när knappt några resurser avsätts för dessa sjukdomstillstånd, som ofta är postinfektiösa, så sker inte så mycket framsteg. Om regeringen satsade någon miljard om året på att omhänderta även denna patientgrupp, så är jag övertygad om att många av de jag lärt känna skulle kunna göra liknande inlägg som jag.

Sverige behöver ett nationellt kunskapscentrum knutet till universitet, samt flera specialistkliniker i Sverige, så att alla som drabbats av kroniska besvär efter infektion – eller annat immunnedsättande – kan erbjudas adekvat vård, oavsett var de bor i landet.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela

  Skickar om 1-sta meddelandet. (Det försvann )

  Hurraaaa

  Det var en väldigt lättad en nyhet för alla omkring dig!!!
  Nu kan du nog koppla av mer på riktigt, och det är ju fullt förståeligt att ha sökt andra sysselsättningar att fokusera på.

  Vill härmed önskar er familjen hela familjen Lindström en riktigt fin lugn jul🎄

  Hälsa så got

  God jul från Ingela, Per och killarna

  Gillad av 1 person

 2. Inger

  Grattis Mats! Håller tummarna för att cancern gett upp för gott.

  Gillad av 1 person

 3. Anni Sundquist

  Grattis till friskförklaringen 👍.
  Verkligen skönt att höra. Så orättvist att just en person som du som kämpat för de ME-sjuka ska drabbas.
  Gott Nytt 2023!

  Gillad av 1 person

 4. Inger Hellman

  NU BLEV JAG LÄTTAD,GLÄDS MED DIG OCH HA NU EN FRIDFULL JUL🙏❤️

  Gillad av 1 person

 5. Milka Åshlund

  Kära Mats, jag är så glad för din och din familjs skull♥️
  Önskar er en riktigt god Jul 👍♥️

  Gillad av 1 person

 6. Alltså, jag blir så glad, Mats, när jag läser det här!! Så glad att tårarna strömmar 😭😭 Av glädje och tacksamhet för dig och din familj som nu kan släppa tyngden som jag förstår har hängt över er så länge. Önskar dig och din familj en riktigt God Jul och och ett fantastiskt fint 2023. Jag tror att 2023 också blir året då vi får se lösningen på ME. Vi är nära nu! 🙏❤️

  Gillad av 1 person

 7. Marie Ahlqvist

  Nu blev jag riktigt glad! Vilket härligt besked! God jul på er båda och ett fantastiskt 2023 önskar jag er! ❤

  Gillad av 1 person

 8. UlrikaWesterberg

  Grattis och tack 🙏

  Gillad av 1 person

 9. Anna Palmblad

  Underbart att höra Mats! God jul till dig! 🎄🫶

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla 🤗 God Jul till dig med 🙋

   Gilla

  • Tack Anna! Jag är sååå lättad, åtminstone för stunden Sedan kommer jag förstås vara orolig inför varje kontroll. Men detta är ändå en bättre nivå än ‘bad stand’. Dessutom slipper jag nu den starka medicinen och kan åter börja motionsträna, vilket jag saknat.

   Så nu har jag fått energi till allt möjligt. Sedan vet du vad jag håller på med på jobbet ”balansen mellan krav och resurser’, och jag hoppas även det kommer att bli bra.

   God Jul 🎄🫶

   Gilla

 10. Katarina

  Vilket fantastiskt besked!🙏Så roligt att få läsa detta.
  Jag önskar dig o din familj en riktig God Jul!❤️🎄

  Gillad av 1 person

 11. Christina Saks

  Åhhh.. så underbart att höra. Så glad jag blir.
  Så oerhört tufft ni haft det ~ hela familjen
  Njut av livet nu med full kraft. Önskar dig och hela familjen
  en God Jul och ett Gott Nytt År!

  Gillad av 1 person

 12. Susanne

  Är så glad för din skull!
  Önskar en God Jul🎄

  Gillad av 1 person

 13. Sofi Premholt

  Vilken härlig läsning 🥰
  Så Lycklig för Dig och de Dina❤️
  God Jul och ett fantastiskt 2023

  Gilla

 14. Sällan eller aldrig får man flera positiva besked betr cancer under kort tid.
  Min mor, 91 år nästa månad, cancerdiagnos, kol och alzheimer, gick igenom en operation
  nyligen och det lyckades mycket bra, dessutom ansågs hon duktig.
  Falu sjukhus.

  (undrar varför jag inte fått aviseringar om nya inlägg här på länge, jag blev plötsligt orolig
  och sökte upp bloggen, detta efter att ha återknutit en kontakt med en man som jag trodde var avliden, i högsta grad levande trots att läkare för 17 år sedan gav honom ca fem år att leva, så egentligen tre positiva besked, men tyvärr lider han numera av just cancer och har fått en njure borttagen samt besked att cancern är spridd. Då associerade jag till Mats här och tipsade honom om Mats otroliga kamp)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: