Kvarvarande symptom efter covid vanligt

Enligt en spansk studie är risken stor för kvarvarande symptom efter en covidinfektion, oavsett om man vårdats på sjukhus eller inte.

360 personer som hade vårdats på sjukhus för covid-19, liksom 308 som inte fått sjukhusvård följdes upp två år efter prmärinfektionen. När det gällde kvarvarande symptom svarade 59,7% av sjukhuspatienterna och 67,5% av dem som inte legat på sjukhus att de fortfarande hade minst ett symtom kvar. De vanligaste symptomen var trötthet, värk och minnesproblem.

Antalet symptom i akutfasen hade mer avgörande betydelse för kvarvarande symptom än symptomens svårighetsgrad bland icke sjukhusvårdade. Forskarna menar att detta stämmer med teorin som säger att en hög virusnivå kan skapa ett överdrivet immunsvar som i sin tur kan bidra till postcovid.

WHO har tidigare gått ut med att 10-20% av de som drabbas av covid även riskerar postcovid som diagnos.

Det finns ett stort antal symptom beskrivna vid postcovid, men de vanligaste att beakta enligt svensk sjukvårds kunskapsstöd är följande:

Dyspné och en brännande känsla vid djupandning

Trötthet, uttröttbarhet efter fysisk aktivitet

Kognitiv funktionsnedsättning såsom nedsatt koncentrationsförmåga

Bröstsmärtor

Nedsatt luktsinne

Hosta

Ångest och depression

Lägesintolerans, det vill säga hjärtklappning, ofta kombinerat med yrsel och illamående vid uppresning från liggande

Postinfektiösa tillstånd även orsakat av andra infektioner är vanligt. Tyvärr är kunskapen om detta låg. Sverige behöver ett nationellt kunskapscentrum knutet till universitet och forskning. Därutöver behövs specialistkliniker i hela landet, så att alla drabbade kan få adekvat hjälp. Det behöver tas ett helhetsgrepp om postcovid, ME och Post Lyme Disease Syndrome.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Roger Jansson

  Lovade att återkomma med en recension på en ”micro electrical neuromuscular stimulation” apparat från arc4health som jag nu provat i runt 3 månader. Lite kortfattat om produkten är att den skickar mikro elektriska signaler som ska stimulera cellernas ATP produktion och på så sätt hjälpa kroppen att reparera sig själv. Själv har jag haft postvirala symptom efter en befarad körtelfeber infektion men har även haft borrelia tidigare.

  Det som jag tyckte om med apparaten är att den verkligen jobbade med kroppen trots att man inte kände att man hade den på sig. Fick verkligen hjärtklappningar och svettades rejält initialt när jag körde dem mer intensiva programmen 3 & 4 som är mer inriktade mot kroniska symptom. Är väl ingen mirakel apparat men kan nog vara ett bra verktyg i att stärka hälsan. Finns många recensioner på trustpilot också om man vill läsa mera.

  Annars rekommenderar jag också folk att kolla upp kolloidalt silver och DMSO som jag har haft bra effekt med.

  Tänk också på att stödja kroppens hälsa genom att undvika överprocesserad mat, socker, kolhydrater. Varma bad är också väldigt avslappnande, stärkande och detoxar kroppen.

  Gilla

  • Blev du bättre av apparaten?

   Gilla

   • Roger Jansson

    Jo men jag tycker att den hjälpte men som sagt inget mirakel eller så. Tycker om hur den framförallt bearbetar nervsystemet och stela leder och ischias. Tror man är inne på något med den här tekniken. Finns en hel del artiklar på nätet också om man gör lite sökningar. Den kostar runt 3000 kr + 1000 kr i tull så inte jättebillig men har man råd kan det nog vara värt ett försök.

    Gilla

 2. Det låter intressant, men det viktiga i din recension, mår du bättre av apparaten?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: