Kristallsjukan på det

Livet kan vara hårt, men vissa besked är bättre än andra

Skrev detta i natt på mobiltelefonen, så svenskan är så där. Många tankar i huvudet har man ju…

Först om ME/CFS
Jag har tvingats till att läsa på om diverse sjukdomar genom åren. Det började med att min fru insjuknade 2008 efter ett fästingbett och vårt liv förändrades totalt. Hon blev sängbunden och diagnostiserades fyra år senare med bland annat ME och fibromyalgi. Jag har svårt för dessa diagnoser då man inte vet vad orsaken är, och därmed saknas evidensbaserad behandling annat än symptomlindring. Läkarna är lite bakbundna i Sverige då de trots vetskap om att vissa behandlingar kan ha god effekt på undergrupper, så undviker de flesta läkarna att låta patienterna att prova olika behandlingar. Det har förstås bland annat med ekonomi, undermålig diagnostik, brist på forskning att göra, samt tidsbrist att sätta sig in i den enskilde patientens sjukdomshistorik, symptom mm.

Det finns så mycket intressant forskning om både ME och postcovid. Den som är mest intressant tycker jag har med ischemi att göra, dvs syrebrist i vävnader. Det går inte genom att kolla syrenivån i blodet om man lider av fenomenet. Därav borde syrgasbehandling i kombination med tryckkammare fungera väl för många inom denna patientkategori. Likväl sådant som minskar antalet felaktiga proteiner i blodet som bildar mikroproppar och fibrin. Vissa blodförtunnande läkemedel och även proteaser (proteiner som bryter ned andra proteiner) borde göra att många blir bättre, även om det inte utgör botande behandling. Gärna i kombination med antiviral behandling. För det är känt att vissa virus reaktiverar hos patientgruppen. Därutöver borde sjukvården bli bättre på att identifiera brist på olika aminosyror och obalans i tarmfloran. Jag kan rabbla upp mycket mer än så. Men ingen vågar, kan eller får testa. Det gör mig mycket besviken. Jag är också oroad över att region Stockholm sagt upp vårdvalet 2025 för ME-sjuka. Det innebär att regionen inom egen försorg ska ta hand om denna patientgrupp. Det krävs enorm kunskap och erfarenhet för detta. Det räcker inte med att vara läkare. ME är en av världens mest komplexa sjukdomar, och de som ska arbeta med detta måste lyssna på de som kan och framförallt plöja igenom de viktigaste studier som gjorts, och det tar tid, mycket tid. I Sverige finns enbart en handfull personer som har denna kompetens och erfarenhet. En förutsättning för att få till ett regionalt centrum med rätt kompetens är att just dessa erfarna personer anställs. Vissa av dem är idag inom egen privat energi. Så det kan bli svårt.

Min egen parallella sjukdomsresa
Jag själv drabbades av spridd malignt melanom 2020. Jag fick till mig att den var väldigt allvarlig och risken att dö var påtaglig. Jag har fått en tuff immunterapi under ett par år. Den har lett till några ambulansfärder och inläggningar. Det värsta var sommaren 2021 då jag drabbades av akut kolit. Immunförsvaret angrep tarmen och jag kunde inte ens dricka vatten. Jag gick ner 25 kg och var nog nära slutet innan det vände efter en vecka på sjukhus med näringsdropp. Våren 2022 drabbades jag av covid. Det passade inte bra ihop med cancermedicinen så jag åkte på två tior en söndag i april 2022. Ambulans in efter den andra tian, men kvicknade till och blev utskriven efter någon timme. Dagen efter åkte jag på en stroke och tappade total rörelseförmåga på höger sida av kroppen och blev inlagd i en vecka. Friskförklarades från stroken några månader senare, men har förstås känningar av den, med hjärntrötthet på framförallt kvällstid. Sedan var det dags att åka ambulans igen i juni 2022. Då hade jag återigen smittats av covid. I kombination med cancerbehandlingen fick jag enorma smärtor i magen, men de smärtorna gick över efter covidinfektionen.

Energin är liksom inte på topp efter framförallt stroken. Jag orkar kanske hälften av vad jag gjorde tidigare Jag gillar att ha många bollar i luften och har alltid haft svårt att inte göra någonting, dvs koppla av. Det är möjligt att det blev för mycket för kroppen, för i fredags var det återigen dags för ambulansfärd. Jag kunde knappt gå, tappade fullständigt balanssinnet. Ambulanspersonalen misstänkte stroke. Efter några timmars undersökning på SöS konstaterades att jag drabbats av kristallsjukan. Och den är ju vad jag vet inte särskilt farlig och kan drabba vem som helst. Fick åka hem mitt i natten med taxi. Påbörjade de övningar som jag fått utskrivet på en A4 och kände mig redan mycket bättre på lördagen.

Orsaken till kristallsjuka känner man egentligen inte till, förutom vad som händer i balanssinnet som sitter vid örat. Kraftiga slag mot huvudet kan göra att kristaller lossnar, men det finns säkert många andra orsaker. Är nu remitterad till en specialist. Så de lär väl undersöka vilket öra som felar, och på vilket sätt de kan göra rätt manöver så det går över helt och hållet. Nu känns det enbart som jag åkt en långsam karusell och precis gått av. I fredags kändes det som att jag gjort tio kullerbyttor..

Jag misstänker dock att det är stress som ligger bakom kristallsjukan i mitt fall. För två veckor sedan genomförde jag datortomografi för cancern. Det var första gången efter avslutad behandling för 3 månader sedan. Istället för att gå och tänka på den oron, har jag förstås ägnat tid åt annat, både på jobbet, patientföreningen FSI med filmen, årsmötesförberedelser både på jobbet och föreningen, så det blev väl för mycket med allt. Kroppen kanske sade ifrån.

Hur som helst. Det bästa med besöket på akuten i fredags var att läkaren gick in i min journal, och han kunde läsa att det inte var någon aktivitet i kvarvarande metastaser, så det var skönt att få veta. Jag kan dock tycka att onkologen faktiskt kunde ringt mig så snart svaret fanns att tillgå, för att bespara onödig oro. Ni som haft/har cancer förstår vad jag menar. Jag förstår dock att även cancerläkarna har många patienter och för lite hjälp med administration.

Nu blir det mer fokus på egen hälsa ett tag. Jag måste dra ner på allt som inte är nödvändigt.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Casper

  Min mamma lider av detta samma problem (kristallsjukan). Efter behandling (övningarna) blir hon helt av med problemet på mycket kort tid, och ofta permanent för flera månader utan symptom.

  En attack kan dock vara mycket häftig när den riktigt kommer på. Hjärtklappning, fruktansvärt illamående, kallsvett, ja, man kan förstå när alt snurrar i huvudet hur det kan påverka fysiologiskt på en stor mängd funktioner.

  Men tom. en sådan häftig attack, där jag redan ringt ambulansen, så efter att vi gjorde övningen lungt och med tålamod, trots illamåendet, medan vi väntade, så blev hon symptomfri på 10 minuter. Det fungerar förvånansvärt bra. Jag hade henne ligga 60 sekunder i varje ställning, innan vi gick till nästa steg.

  Gillad av 1 person

 2. luddsan

  Tack Mats för allt du gör för oss .
  Vi är många som är tacksamma ❤️.
  Men se nu till att fokusera på din egen hälsa ,den är viktigast både för dig och din fru ❤️

  Gillad av 1 person

 3. Mats, du minns kanske att jag har MS sen många år, min mor 91 år alzheimer, bröstcancer och kol. Släktingar utomlands varavflera har avlidit av cancer, min far år 2000, men var dödssjuk redan 1943-44 då han satt fängslad av SS, hölls hjälpligt vid liv för att hjälpa dem tolka (kunde tiotalet språk redan som 15-åring) Med ungdomens kraft tillfrisknade han helt efter att USA befriat honom, det tog något år på skukhus innan han kunde skrivas ut. Sedan tog han sig till Sverige, anslöt till min farmor, jag blev till under resans gång, mor 17 år vågade iinte följa med till Rio, annars hade jag växt upp där.
  Efter 50 år med egen firma och fyra nya barn i Rio fick han cancer och avled efter ca 10 år på morfin hemma. Inte mycket till vård.
  En av mina halvbröder, 12 år yngre än jag, emigrerade till Kanada, startade firmor och ett politiskt parti, fick samma hudcancer som du Mats, inte mycket till vård och avled efter några månader år 2009. (Facebook minnesgrupp ”in the memory of Leon kaplan”)
  I jämförelse verkar den svenska cancervården vara mycket bättre, troligen än idag.
  Det finns paralleller i mors och min sjukdomsbilder med det du berättar.
  Jag har haft kristallsjukan och det var hemskt. Blev inlagd i timtal med bara EKG, detta var ca 20 år sedan. Sen dess bara svaga känningar några gånger.
  Särskilt intresserar jag mig för den autoimmuna tarmsjukdomen du beskrev.
  Min MS medicin, aubagio tabletter, kom -2015 men jag väntade till -2019 med att ta den.
  Innan dess hade jag stora bryderier om jag skulle äta hälsoriktigt så att immunförsvaret förstärks, eftersom immunförsvaret angrep mina nerver och hjärna.
  Sedan 2019 äter jag dock näringsriktigt och stärker immunförsvaret, av den enkla anledningen att aubagio /modulerar/ immunförsvaret så att de angreppsceller som går mot nerver och hjärna bromsas kraftigt, men de andra får verka.
  Men infektionsbenägenheten ökar och vid några tillfällen då jag skadat mig så har jag hållit upp helt med aubagio.
  Dessutom får man lika bra verkan med bara halv dos enligt tillverkarens undersökningar, lite bättre på någon punkt och lite sämre på en annan.
  Jag har iaktagit mors biverkningar och bidragit till att mediciner plockats bort eller reducerats.
  Värst var citalopram 20 mg, som fick henne att spåra ur totalt, ligga på golvet och plocka skräp och andra ”nojor”. Förvirringen blev total efter ett år på denna starka dos.
  Jag såg prof Yngve Gustafsson på teve säga att an ska inte ge antidepressiva till dementa personer. Jag larmade och läkaren halverade dosen, efter några år sattes citalopram ut helt och mors förvirring är mindre idag än för 10 år sedan.
  Men hon har slutat äta och lever på näringsdrycker.
  Hon tappade ca 10 kg per år på ett demensboende och plötsligt larmade boendet mig att de inte fick tag i näringsdryckerna, slut på apotek i Sandviken.
  Jag fick köra dit gång på gång med dessa drycker, som fanns på apotek i Avesta där jag hade sommarställe. Sedan kom det fram att det hela tiden funnits såna drycker på ett annat apotek i Sandviken. Då tappade jag förtroendet för boendet och hämtade mor, tog hand om henne mars -2022. Hon har kämpat sig genom bröstcancer, opererats för detta, jag fick henne att äta lite potatismos eller rotmos samt soppa på kvällen.
  Men för en månad sen vägrade hon allt och tålde knappt heller näringsdrycker eller vatten.
  Kräktes varje dag. Jag fick ge upp och hon bor idag på ett speciellt hem där de brukar vara duktiga att få folk att äta och dricka rätt.
  Hon gick ned i vikt 10 kilo även tiden hos mig. 44 kilo idag mot normalt 65 – 70 kilo förr.
  Nu är det nya boendet hennes sista chans.
  Jag måste ge upp, även med egna hälsoproblem som dck inte är så allvarliga som dina varit Mats, men ändå, jag har vid ett tillfälle tappat medvetandet, men fick det tillbaka efter ca 30 sekunder. Utan mig blir mor helt utlämnad och chanslös så jag måste släppa henne även av den orsaken.
  Den stora sociala gemenskapen mm på det speciella boendet nu kan kanske få mor att äta igen. Jag kunde inte göra mer.
  Jag undrar hur du Mats fått hjälp med din fru de perioder som du tvingats ligga inne för vård.
  Hemtjänsten har inte varit aktuell för min och mors del eftersom den är erkänt dålig och de kan inget om demens. Dessutom var mor nära att svälta ihjäl efter hemtjänst i hennes egen bostad 2010-2013. då vägde mor lika lite som idag, jag kom till sverige 2012 och larmade, mor fick dagvård och började äta igen i den sociala gemenskapen.
  Därefter fick hon ett demensboende som var rena katastrofen. Elgströmska huset Örebro.
  Där blev mor och andra boende neddrogade.
  Attendo kastades ut från stan.
  Det lönar sig att vara observant, rädda våra anhöriga från usel vård och onödiga mediciner.
  Mor är så gammal och svag att det bara är att inse att jag måste överlåta all vård till proffs och se hur det går för mig själv.

  Hälsningar
  Hans

  Gillad av 1 person

 4. Ammie

  Du måste vara rädd om dig. Inte ha mer än en boll i luften i taget. Och vila ..hört talas om pacing 😉
  Stress är inte bra för någon , inte ens när man tycker det är kul/intressant.
  Ta hand om dig 🤗 så du kan vara där för Claudia och barnen

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: