Patogener kan störa vagusnerven och orsaka ME/CFS

Hur kan man finna en infektion som inte går att upptäcka i kroppsvätskor?
Det finns ett flertal studier som visar att virus eller bakterier är inblandade i ME/CFS. Sjukdomens symptom kan därför spegla ett pågående immunsvar mot infektionen.

Dr Van Elzakker från Tufts University i Massachusetts har teorin att infektion av vagusnerven kan vara orsak till ME/CFS. Gliacellerna aktiveras och alstrar inflammatoriska substanser som attackerar vagusnerven som sänder signaler till hjärnan som i sin tur utlöser en rad ofrivilliga symtom såsom myalgi, feber, trötthet, sömnstörningar och kognitiva avvikelser.

Även denna teori stödjer uppfattningen att de flesta med ME/CFS har en aktiv infektion. Infektion i vagusnerven kan utlösa typiska ME-symptom.

Svårigheten är att identifiera infektionen eftersom det inte går att genomföra biopsi på vagusnerven.
Källa

#MEAction intervjuade nyligen Dr Michael Van Elzakker om två nya studier om ME/CFS
Den första studien syftar till att upptäcka tecken på ökad aktivitet i vagusnervens del som befinner sig i hjärnstammen. För att mäta aktiviteten i vagusnerven, kommer Dr Van Elzakker använda en scanner som är i stånd att samtidigt utföra två olika typer av skanningar: PET och MRI. En PET-undersökning tillåter forskare att plocka upp mycket subtila skillnader i den biologiska funktionen, medan en MR-undersökning fångar mer detaljerad anatomi.

Dr. Van Elzakker har skannat sex patienter och två kontroller hittills.Det är en liten studie, men Van Elzakker har förhoppningen att kunna få mer bidrag och göra en uppföljande studie om förstudien blir lyckad.

tesla
7-Tesla scanner

Den andra studien, fortfarande i ansökningsstadiet, kommer att bli ett ”post-exercise test”, med användning av MRI för att plocka upp aktiviteten av olika metaboliter i patientens hjärna. Van Elzakker planerar att använda en 7-Tesla scanner – för att producera särskilt högkvalitativa bilder.

Dr. Van Elzakker grundar sin studiedesign på tidigare ”träningsprovokations-studier”. Han hoppas att kunna replikera sina resultat, liksom avslöja nya bevis om autonom dysfunktion och metaboliska förändringar i hjärnan hos ME-patienter efter ansträngning.

”När ett tillstånd är medicinskt oförklarat, verkar vissa anta att det måste vara psykologiskt betingat. Jag skulle säga att om medicinen ännu inte kan förklara något, kanske felet ligger i de medicinska förutsättningarna”, tillade han. ”Det finns flera saker inom biologin där vi ännu inte har den fullständiga bilden. Vi kan inte mäta det här på traditionella sätt.” VanElzakker skrattar. ”Vi har inte ett test ännu, därför är det psykosomatiskt (?) som avslöjar en tragisk brist på ödmjukhet om vad vi vet och vad vi inte vet.”
Källa

Michael Van Elzakker misstänker att små infektioner i eller runt vagusnerven kan vara en utlösande faktor som talar om för hjärnan att producera influensaliknande symtom hos personer med ME/CFS. 
Läs mer här

Tidigare intervju med Van Elzakker
I en tidigare, mycket intressant intervju, har Elzakker sagt att han letar ökad cellulär aktivitet i hjärnstammen där ungefär 80 procent av dessa sensoriska vagusnervfibrer har sina cellkroppar. Detta är i huvudsak den plats där vagusnerven kommer in i hjärnan. Tanken är att om han kan finna extra signaler där, det vill säga att det finns mer aktivitet hos ME-patienter än hos friska människor, skulle det vara bevis för att det finns en överdriven signal som kommer från vagusnerven in i hjärnan.

Latenta herpesvisus orsakar cytokinsvar 
Elzakker anser att herpesvirus är intressant då de kan vara latenta. Alla av oss har herpesvirus i vår kropp. Mer än 90 procent av människor har mer än en stam. Bland annat EBV, vattkoppor och HSV-1. Vi  går alla runt med dessa virus i våra kroppar, men för det mesta är de latenta. De orsakar dock fortfarande ett cytokinsvar.

Hypotesen handlar om platsen mer än den specifika patogenen. Detta har att göra med det faktum att det medfödda immunförsvaret vanligen svarar på alla patogener.
Läs hela intervjun här

Tänkbar medicinering
Om Van Elzakkers teori är korrekt så kan gliacellhämmare som exempelvis Ibudilast vara korrekt medicinering för att stoppa immunaktivering någon gång i framtiden. Gliacellhämmare har varit till hjälp att stävja neuropatisk smärta och används normalt inte vid behandling av ME/CFS eller fibromyalgi.
Källa

Vagusnervens funktioner
– reglera autonoma nervsystemet
– reglera immunsystemet
– ge sensoriska signaler till hjärnan

nerven
Vagusnerven förmedlar information och påverkar många organ

I vissa studier har stimulering av vagusnerven hos fibromyalgipatienter minskat smärta markant

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Jag tycker att det var mycket intressant med misstänkt ”infekterad” vagusnerv som kan orsaka ME/CFS. Dr Van Elzakker spekulerar själv i att läkemedlet Ibudilast kan vara en verksam medicin.

  Ibudilast är ett antiinflammatoriskt läkemedel som används huvudsakligen i Japan och fungerar som en fosfodiesterashämmare,

  Det hämmar PDE4 subtypen i störst utsträckning. Ibudilast har bronkvidgande, vasodilaterande och nervskyddande effekter och används främst vid behandling av astma och stroke. Det hämmar trombocytaggregation och kan också vara användbart vid behandling av MS.

  Ibudilast korsar blod-hjärnbarriären! Det är inte många antiinflammatoriska läkemedel som gör det! Det undertrycker glial cellaktivering (bra om vagusnevern är infekterad).

  Ibudilast är användbar vid behandling av neuropatisk smärta och det är även ett smärtlindrande läkemedel.

  Ibudilast är en PDE4-hämmare
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ibudilast

  Andra PDE4-hämmare

  Mesembrenone , en alkaloid från örten Sceletium tortuosum

  Rolipram , som används som undersökande verktyg för farmakologisk forskning

  Piclamilast , en mer potent inhibitor än rolipram.

  Luteolin, utvinns ur jordnötter som också har IGF-1 egenskaper.

  Drotaverine , som används för att lindra njurkoliksmärta

  Roflumilast , indicerat för personer med svår KOL att förhindra symtom som hosta och överskott slem från försämring

  Apremilast, används för att behandla psoriasis och psoriasisartrit.

  PDE4 är det huvudsakliga cAMP-metaboliserande enzym som finns i inflammatoriska och immunceller. Genom att hämma det minskar inflammation
  https://en.wikipedia.org/wiki/Phosphodiesterase_inhibitor#

  Remy som är admin på Healthrising har tagit Ibudilast i ett halvår och har blivit bättre.
  http://www.healthrising.org/forums/threads/ibudilast-trial.4469/

  Gilla

 2. Tommy

  Sök på kollodialt silver + borrelia , verkar finnas dom som blivit bättre.

  Gillad av 1 person

  • Det pratas mycket om kolloidalt silver. Jag tror säkert att det kan fungera i en del fall mot olika infektioner, men inte när det gäller borrelia som ”satt sig”, då behövs starkare grejer. Har även pratat med en som fick erythema migrans och vägrade ta antibiotika och tog enbart KS. Det räckte inte för att bli frisk tyvärr.

   Gilla

 3. Marie Winqvist

  Är det OK att dela ? Detta är superintressant för vem som helst.

  Gillad av 1 person

 4. Pingback: ME-surr | Går kroniska sjukdomar att bota?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: