Långsam metylering kan leda till dysfunktion i alla kroppens system

folat
Bildkälla

ME/CFS är en sjukdom som leder till komplikationer i det centrala nervsystemet. Det är dock mer komplicerat än så. Symtomen är inte bara neurologiska utan involverar även immun- och endokrina system. Sjukdomen utlöses ofta av infektioner, toxinexponering eller fysiska trauman. Det är potentiellt en autoimmun och inflammatorisk sjukdom med patienter som uppvisar ”oxidativ stress”, aktivering av immuninflammatoriska cytokiner och mitokondriella dysfunktioner med utarmade nivåer av adenosintrifosfat (ATP) och ”autoimmuna reaktioner” på upp till 60 procent av fallen.

Patienterna har ofta minskat antal naturliga mördar (NK)-cellfunktion och kroniska eller återkommande infektioner. Mykotoxiner är närvarande i urinen hos en hög andel av patienterna och låg kortisolnivå är vanligt förekommande:
– Immundysfunktion – kroniska infektioner
– Gastrointestinal malabsorption och dysbios (och infektioner)
– Mitokondriell sjukdom / dysfunktion leder till dålig energimodulering
– Otillräcklig avgiiftingsförmåga
– Sömnstörningar
– Hormonell dysreglering

Många, eller alla, har en sak gemensamt – de är beroende av en väl fungerande och snabb celldelning och metylering. Långsam metylering påverkar kroppen negativt som: immunceller, muskelceller, nervsystem osv.

Genmutation vanligt bland ME/CFS- och fibromyalgipatienter
Dr. Paul Anderson genomförde år 2012 en studie med 88 st ME/CFS- och fibromyalgipatienter. Han fann en högre förekomst av MTHFR-mutationer än i frisk kontrollgrupp. Särskilt homozygot C677T och heterozygot C677T / A1298C-defekter.

Patienterna fick behandling utifrån ett metyleringsprotokoll vari det ingick metylfolat, metylkobalamin (B12), folinsyra och vitamin B-komplex som alla innehöll de aktiva formerna av vitamin B. Det ledde till betydande ökningar av positiva behandlingsresultat jämfört med ett behandlingsprotokoll som utgick från mer standardbetonade naturläkemedel.

För att uppnå de mest hälsosamma resultaten är det därför viktigt att kontrollera patienter för MTHFR-genmutationer.
Källa

Metabolism går på sparläge för att mitokondrierna behöver kraften
Kroppen är fantastisk. Den strävar efter jämvikt. När något saknas så kompenserar den avsakanden, men det kan också ha sitt pris. Kroppen måste prioritera. Brist på adenosintrifosfat (ATP), som produceras av mitokondrier, bromsar cellerna och därmed kroppens funktioner. Eftersom kroppen kämpar för att tillverka energi kompenserar den genom att växla till anaerob metabolism och tillverkar ATP från glukos genom att omvandla den till mjölksyra. Mjölksyran bygger upp och orsakar muskelsmärta och tyngd i kroppen och leder till att personen får brist på glukos.

Förbättrad metylering ökar kroppens förmåga att tillverka energi
Att förbättra metylering bidrar till att minska symtom och förbättra resultatet för ME/CFS-patienter. Metylering styr bl a kroppens svavelomsättning, vilket är avgörande för de drabbade. Långsam metylering hindrar kroppens immunförsvar och avgiftningssystem att fungera tillfredsställande, vilket är viktigt för att bekämpa infektioner och eliminera gifter. Minskad metylering minskar syntesen av kolin, kreatin, karnitin, Q10 och vissa delar av myelin. Metylering avgör också graden av glutationsyntesen. Utarmning av glutation är mycket typiskt för ME/CFS-patienter. Glutation är kroppens kritiska antioxidant. Enligt Richard Van Konynenburg Ph.D.(tyvärr bortgången) så leder utarmning av glutation till oxidativ stress, mitokondriell dysfunktion, toxiner, immundysfunktion, herpes virus reaktivering, sköldkörtelproblem och andra dysregleringar. Personer med metyleringsproblem har ofta brist på glutation, vilket kan förvärra eller orsaka många olika sjukdomar. Förbättra glutationnivån är avgörande för tillfrisknande gällande många kroniska sjukdomar, inte bara de med ME / CFS.

Att finna en kompetent läkare är avgörande vid behandling av ME/CFS. Självklart vore det bästa om specialistläkare inom de olika berörda områdena samarbetar!
Källa

DNA-metylering
DNA-metylering innebär att metylgrupper adderas till nukleotider. Det är en kemisk reaktion. Metyleringen är en viktig av-/på-knapp som reglerar hur vi påverkas av vår miljö, främst miljögifter av olika slag. Metylering påverkar kroppens produktion av:
– Östrogen
– immunceller
– ATP (energi)
– Neurotransmittorer, t ex serotonin, dopamin, norepinefrin
– Myelin för nervbanorna
– Glutation (kroppens viktigaste antioxidant)
Källa

För att metylering ska kunna funger behövs folat!
Folat är mycket viktigt i kroppen för bla DNA-uppbyggnad, celldelning, homocysteinmetabolismen och för metylering av DNA.
Källa

Observera att mutationer i MTHFR-genen kan ge funktionell folatbrist och förhöjda homocysteinnivåer utan att P-Folat är sänkt.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Så synd att man får nej på vårdcentralen på att få ta MTHRF provet .
  Jag fick ju till svar att de inte fick ta det för att de inte visste vad de skulle göra med svaret 😕.
  Dålig ursäkt !

  Gillad av 1 person

 2. Daniel

  Du är verkligen enormt duktig Mats på att hitta information. All styrka och hälsa till dig och din fru.

  Gillad av 1 person

 3. Bodil Fjellanger Haugsvær

  Vi testet akkurat barna i USA. De har fått fullt opp av mutasjoner fra både mor og far 😦 Far har alvorlig ME og mor har en søster med moderat ME…Så nå skal vi prøve å rette opp i ubalansene, noe som kommer til å bli vanskelig nå som vi ikke lenger får lov å importere vitaminer (kun laveste styrkegrad) her i Norge. Myndighetene mener at nordmenn bare tåler ca. en hundredel av det man gjør i Sverige, USA og Storbritannia…Jeg skal nok få tak i folat likevel. Skal gi tilbakemelding hvis barn responderer 🙂
  Hilsen en ”vitaminsmugler” 😉

  Gillad av 1 person

 4. -finns folk som fått göra MTHFR-test på vanlig vårdcentral i Sverige?

  -svavel och metyleringen…hjälper MSM eller andra svavelprodukter många med ME? tänkte om antalet svavelbindingar har olika påverkan på de som testat precis såsom med de som har tungmetaller som de försöker binda mha sulfur/svavel vissa säger då att för få svavelbindingar kan binda sedan släppa tungmetallerna (så de inte lämnar kroppen sas utan åter tas upp och omdistribueras) vilket då förvärrar istället för förbättrar…ramslök tror jag skall ha flertalet svavelbindingar, vore intressant å höra om någon testat det och blivit bättre/sämre…

  Gilla

 5. Ann

  Har genen och mår allt annat än bra. Varit sjuk i många år. Vet du någon bra läkare som mn an vända sig till?

  Gillad av 1 person

 6. Anette

  Hej Anna
  Har själv inte testat för genen än, men har varit i kontakt med Gottfries mottagningen i Mölndal pga av sjuk mycket och vanliga tester på vårdcentralen inte gett något svar. De har erbjudit sig att göra testet, men har inte gjort det än pga ekonomin. Däremot har jag fått behandling med b12 och folsyra som hjälper. Det är privat mottagning så är du beredd på att betala själv kan du kolla in deras sida http://www.gottfriesclinic.se

  Gillad av 1 person

 7. Pingback: Vad hjälper mot ME? | Går kroniska sjukdomar att bota?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: