Svensk doktor räddade livet på Leia 6 år

Leia 5
Leias mamma hörde av sig till mig och frågade om jag kunde publicera hennes berättelse om dottern Leia som drabbades av borrelia när hon var 5 år.  Läs hennes berättelse nedan. Fler berättelser kommer att publiceras inom kort.

Berättelsen om Leia som insjuknade i Borrelia
”Vi bor nära en liten skog och Leia har alltid varit ute mycket och lekt runt huset och på gräsmattan. Jag minns att vi plockade bort den första fästingen när hon var ett år. Då tänkte jag inte så mycket på det, tyckte mer den var lite äcklig. Vid två års ålder började hon få ont i leder och muskler. Hon vaknade ofta och var jätteledsen och grät och sa att hon hade ont i ”benvecken”. Hon menade så klart knävecken. Vårdcentralen förklarade det hela som växtvärk, utan att ta ett enda prov. Och så här i efterhand kan vi konstatera att det var Borrelian som redan då gav symptom och besvär. Under varje sommarsäsong fick Leia minst 20 fästingar, vissa år över 40 st. Och hon hade olika besvär såsom värk i knäckeck, armväck, nacke, huvbudvärk och enorm trötthet.

När Leia blev 5 år började besvären bli så påtagliga att hon inte orkade leka längre. Vi var då inskrivna på barn-och ungdomsmedicin. Hon hade sprängande huvudvärk och mådde väldigt illa. Hon vaknade och skrek i panik om nätterna. Det var frukstansvärt att se henne fara så illa utan att kunna få svar på vad det var? Hon var likblek och dagisfröken sa att hon inte lekte längre, låg i soffan på dagis och var mest i sin egna värld. Till slut fick vi ett samtal från en läkare på barn-och ungdomsmedicin som sa att att Leia hade positivt Borreleiaprov, och att vi skulle åka in till Drottning-Silvias Barn och ungdomssjukhus i Göteborg för att ta ryggmärgsprov. Provet visade negativt och läkaren där dementerade att Leia hade Borrelia. ”Vi har gjort vad vi behöver och kommer inte utreda mer” sa han. Vi gick hem i förtvivlan utan någon medicin eller hjälp. Jag tyckte dock det verkade orimligt att man hade positivt blodprov på Borrelia men ändå inte hade Borrelia så jag sökte på nätet och pratade med bekanta som var läkare. Fick fram info att om man ligger över ett visst gränsvärde ska man behandlas med antibiotika. Så jag tog kontakt med sjukhuset igen och fick tala med en överläkare och hänvisade till sidan på nätet  och sa att Leia nog behöver antibiotika. Hon höll med och skrev ut Kåvepenin i 3 v.

Äntligen tänkte jag, ska min dotter bli av med alla plågande symptom. Leia blev lite bättre, orkade gå till dagis men inte leka så mkt. Smärta i knäveck och armveck och nacke var kvar. Våren och sommaren gick och hon började förskoleklass. Hon hade givetvis fått nya fästingar under sommaren. På hösten började symptomen förvärras avsevärt. Hon hade en egen burk i bänken med värktabletter och fick ta flera olika sorter dagligen. Det dämpade smärtan lite men tog inte bort den. Hade förskräckligt ont i nacken och huvudet, fick ligga i biblioteket i skolan i en soffa mestadels. När hon hade feber var hon hemma. Vi gick återigen på Barn-och ungdomsmedicin och alla prover man kan tänka sig tog de. Vilket jag så klart är tacksam över. Inklusive ELISA Borrelia-prov som är det sedvanliga prov man tar i Svergie, antikroppsprov. Det visade dock negativt. Och så här i efterhand kan vi kontatera att det visade falskt negativt, vilket det ofta gör om man dragits med Borrelia i flera månader eller år. Över 50% av testresultaten med ELISA-provet är felvisande.

Sjukhuset fortsatte utreda Leia och hon röntgade huvud och lungor. Hon hade väldigt svårt att andas och orkade knappt gå. Lunginflammation och bihåleinflammation visade röntgen. Ingen medicin skrevs ut. Till slut fick vi bära runt henne hemma. Hon åt inte och var som en lealös docka. Och jag var desperat som mamma i behov av hjälp för mitt barn.

Jag hade en blogg vid den tiden, skrev ett vädjade inlägg på min blogg om att vi inte fick hjälp med vårt barn. Vad var det för fel?

Jag fick svar, en kvinna hörde av sig och upplyste mig om problemet med de svenska Borrelia-proverna som ofta visar fel. Och rekommenderade att vi skickade blodprov till Tyskland. Jag fick kontaktuppgifter till en duktig svensk läkare som samarbetar med ett Borrelia-sjukhus i Tyskland. Och efter provtagning hade hon skyhöga värden av Borrelia, även twar och ehrlichia. Twaren hade vi sett på lungröntgen på DSBUS, eftersom att läkare konstaterade att hon hade lunginflammation, men kunde inte hitta några bakterier så hon fick aldrig någon medicin.

Vi fick antibiotika utskrivet, flera sorter eftersom Borrelia-bakterien är komplex och det bildar en biofilm runt den och den går även in i en cystform som gör att antibiotkan inte kommer åt den.

Efter 3 v började hon bli lite bättre, men fortfarande svårt sjuk. Efter ytterligare några veckor blev hon piggare och orkade vara i skolan. Och hon började växa. Då hade skolsjuksköterskan skickat en remiss till sjukhuset eftersom Leia stannat i växten under ett år. Men de kunde ju inte hjälpa oss.

Det tog över ett år med behandling innan symptomen försvann helt, men idag är hon frisk, och har sitt liv tillbaka. Vi har fått lägga ut en halv förmögenhet för att finansiera utländska blodprover och mediciner. Mediciner som egentligen finns att hämta ut på svenska apotek. Men som Sverige vägrar oss. Men vad är alternativet tänker jag? Att se mitt barn tyna bort i sin säng? Aldrig i livet!
leia 7

Utan den fantastiska läkaren och hjälp från Tyskland hade Leia antagligen inte levt idag
Hon var så otroligt svårt sjuk och kunde inte ens stå på sina ben. Vi bar runt henne, hon hade akut lunginflammation och kunde inte ens böja armen. Borrelian fanns i hela kroppen, nervsystemet och massa vitala organ. Det speglade hela henne och kroppen var på väg att ge upp. Jag ställer mig starkt kritisk till att Sverige förvägrar att lyssna på global forskning och utländska resultat som visar på vikten av att behandla Borrelia tills man är frisk. Inte tre veckor. Det räcker inte på långa vägar. Jag verkligen önskar att Sverige börjar ta debatten och låter Borrelia-och TBE föreningen komma till tals och visa hur andra länder tänker i frågan. Tex USA, där regeringen numera har ändrat sina rekommendationer på behandling, alltså raderat allt det Sverige står för.

Det är dags att vakna Sverige!
Ta ansvar och visa att vi tänker på våra invånare, våra barn och vuxna som vill leva, vill bidra och vill få kunna vara friska. Idag är Leia en sportig tjej som tävlingssimmar och rider och tränar gymnastik. Och jag är så tacksam över att hon fick sin barndom tillbaka.

Leia mamma
Caroline
Leias mamma”

Skriv på petitionen för att rädda Leias doktor

Läs även om tvåbarnsmamman Sandra 35 som ännu inte fått behandling trots positivt på IgM mot Borrelia.

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Jonas

  Denna berättelse berör mig djupt då det handlar om ett felbehandlat barn! Jag är själv småbarnsförälder och jag kan bara tänka mig in i situationen som hjälplös förälder!

  Jag blir förbannad, ledsen och förundrad över att svensk sjukvård inte längre fungerar.

  Gillad av 3 personer

 2. Min flicka på 14 år ligger sedan i julas efter en kraftig förkylningsinfluensa. Hon har gått och burit på borrelia i många många år utan att jag förstått det. Men när jag nu har lagt ihop alla hennes symptom och ser tillbaka på hennes sjukdomshistoria, så förstår jag att hon har kämpat tappert i många många år. Svenska sjukvården rycker på axlarna och hänvisar nu till BUP. Enligt de svenska blodproverna så är hon inte sjuk.

  På måndag ska vi ta blodprover och skicka till Tyskland. Med hjälp av provsvaren så hoppas jag att hon kan få hjälp någonstans. Även om jag är rädd och oerhört stressad över situationen så lever ändå hoppet om att hon snart ska bli frisk. Hon är min lilla sol och min stora kärlek. Inget barn ska behöva gå igenom det jag själv gått igenom i 15 år.

  Tack Caroline och Leia för att ni ville dela med er av er historia. Det finns hopp ❤

  Gillad av 4 personer

  • Jessica

   Hej Jag rekommenderar att du kollar upp Thomas Tullholm (lifesaver.se) till din dotter. Det är viktigt att ni väljer en behandling som fungerar utan biverkningar. Det är så himla tråkigt med följdproblem. Jag har varit hos Thomas och han är en av de främsta borreliaforskarna som finns och han har mottagning i Stockholm. Jag har hört om att man kan få behandling i Tyskland men hört att det kostar väldigt mycket.
   Hos Thomas är behandlingen helt biverkningsfri då han bara använder örter och det är inte speciellt dyrt tycker jag. Han har hjälp de med värsta symtomen på mellan 3-6 månader att helt komma tillbaka, och då helt biverkningsfritt! 😀
   Jag kan inte nog rekommendera honom för han är helt fantastisk. Kolla lite på hans hemsida.
   Mvh Jessica

   Gillad av 1 person

 3. Pia Maria H

  Tack för att du delar din/ er berättelse, man blir gråtfärdig över hur vi som är sjuka har det…💚

  Gillad av 2 personer

 4. Lena

  Tack för att du delar med dig er historia. Jag har gått igenom samma med min son och vi är fortfarande inte helt igenom men på god väg.

  Gillad av 3 personer

 5. lisa

  Tack, er resa inom sjukvården är inte ok!
  Men så viktig att få förklarad.
  Så oerhört stort lidande som kunde undvikas om läkarkåren
  tog yrket på allvar o förstod att läkare skall läka det felande.
  Det dom inte vet är dom skyldiga att ta reda på annars tar dom inte sitt yrke på allvar o har förbrukat kundens/ patientens förtroende!
  Så fint att det löste sig för er😊 allt pris till er som kämpar med dessa frågor.
  Kanske kan svenska folkets hälsa bli viktigare en pristig och fler komer bli tagna på allvar i framtiden!!!

  Gillad av 3 personer

 6. Sofi Premholt

  Man blir så ledsen. Har en son som också haft många fästingar. Jag har själv under åren som aktiv hund- och hästmänniska också haft många fästingar. Jag har själv fått diagnoserna Fibromyalgi, IBS- och nu Kronisk utmattningssyndrom. Hade tidsbegränsad typ sjukpension 2001- 2005. Sen började Jag jobba, och nu är Jag sjuk igen sen 2011. Min son föddes 2003. Fick tidigt diagnosen ADHD, Autism och nu även lätt utvecklingsstörning. Han har konstant ont i lederna, nacken, ticks, huvudvärk och ett märkligt rutmönster på kroppen. Han är utredd för remautism, men Nej, han är frisk… Väldigt trött och kan inte koncentrera sig. Vi har båda konstaterad borrelia med mörkfältmikroskopi , men Svenska tester visar inget, och Vi får ingen hjälp.

  Gillad av 2 personer

 7. Jag blev fästingbiten för några år sen. Decimeterstort rött märke. Huvudvärk feber trötthet osv. Vårdcentralen frågade på telefon om jag var hypokondriker. Väl där sa de ”du har inte borrelia för sänkan visar ingen infektion” Några månader senare när jag hade halvsidig ansiktsförlamning fick jag tio dagars antibiotika. Blev tillfälligt bättre. Nu under senaste halvåret domningar, ledvärk, dubbelsyn, trötthet, nedsatt tanke och minnesförmåga lite tror jag, dåligt humör dålig sömn mm. Tar nu Kolloidialt silver vilket hjälper och kan eventuellt ta bort det helt om man tar det i 6 månader. Man måste leta efter en läkare som ids ta till sig kunskap. Sjukvården Sverige är under all kritik.

  Sören Backman , Karlstad

  Gillad av 2 personer

 8. Dr Kenneth Sandström har räddat livet på hela min familj, ALLA mina fem barn, inklusive mitt eget och min makes. Svenska vård vill inte ens ta i sådana fall som vårat och gör vad som helst för att komma undan. Har man som vi alla hade, en kombination av Borrelia och Bartonella så har hjärtat inte en chans.

  Om han inte får behålla sin legitimation så är det en rättsskandal av MONUMENTALA mått.

  Man talar om ”lymewar”. Det är bara förnamnet om HSAN bevisar sig vara korrupta med ett ointagligt förstånd vaccinerat av Semmelweiss-effekten. https://en.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_reflex

  Tack Mats för ditt idoga arbete.

  Gillad av 3 personer

 9. Ojoj jobbigt. Jag började jobba extra i vården redan som 16 åring. Utbildade mig till undersköterska och jobbade mest inom akutvården. Har läst alternativ medicin i 10år och anser att Sverige sjukvård är otroligt dålig. Enligt mig så dödar läkarkåren fler än de hjälper. I nästan alla andra länder är alternativmedicin erkänt och används ihop med vanliga sjukvården.

  Gillad av 2 personer

 10. Helena

  Viktigt information att få ut. Det borde inte ta så långt tid för svensk sjukvård att ändra på sina riktlinjer gällande tester och behandling. Speciellt i en värld med all denna teknologi och kommunikation. Det är ju hur lätt som helst att jobba över gränserna.

  Gillad av 1 person

 11. Jag blir så oerhört ledsen över att detta får förekomma i Sverige! Det är ändå en solskenshistoria att Leia fick hjälp och nu är frisk, men jag tänker på alla andra som inte får hjälp. Hur ska man kunna ändra på systemet här, så att alla vi som är sjuka får adekvat vård? Detta är en katastrof utan dess like! Har man en gång fått en diagnos på en kronisk kriteriesjukdom, så får man oftast ingen mer hjälp. Då har man stoppats in i ett fack och blir tillsagd att man ska lära sig leva med sin sjukdom. Eller så blir man hänvisad till psykiatrin, för att sjukvården inte hittar något fel. Då sitter sjukdomen i huvudet!

  Alla vi som har diagnoser på ME/CFS, fibromyalgi, MS, ALS, Alzheimers och andra sjukdomar skulle behöva bli ordentligt utredda för borrelia och andra fästingburna sjukdomar. Med dagens metoder, går det inte att undersöka detta på ett tillförlitligt sätt i Sverige. Varför har vi halkat efter många andra länder, där de både kan utreda, diagnosticera och behandla dessa sjukdomar? Vi har en patientorganisation, Borrelia och TBE Föreningen i Sverige, som förmodligen kan mycket mer om dessa sjukdomar än vad de flesta läkare kan. Tag lärdom av den!

  Gillad av 2 personer

 12. bempabula

  Man blir mörkrädd över svensk sjukvård idag och att man inte gör allt för att rädda ett barn är obegripligt. Tyvärr är det lika svårt att få rätt behandling på många andra områden där läkarna endast tar ett fåtal prover där man inte ser allt. Endokrinologerna är en läkargrupp som vägrar se åt andra länders framgång i forskningen och går läkemedelsverkets och socialstyrelsen rek. Vägar. Helt ovilliga att acceptera studier som tydligt visar bra resultat med naturliga mediciner och olika behandlingar. Stelbenta och styrda för att läkemedeslbolagen skall profitera på sjuka människor istället för att bota. Sverige är det enda land som Inte följer ”hipokrates ed” utan följer rek. från socialstyrelsen som uppenbarligen inte har den kunskap eller vilja som behövs i sjukvården för att bota människor. Verkar som att vi skall vara lagom sjuka så att dom kan tjäna pengar på mediciner och om ”nån” enstaka stryker med så finns det ändå massor med sjuka att profitera på.

  Gillad av 1 person

 13. Anne Ringborg

  Jag vet en svensk läkare som hjälpt många svårt drabbade. Han har skolmedicinsk utbildning och har gått vidare med antroposofisk läkekonst. En del behandlingar inleder han med avgiftning. Han har inte gjort något som helst fel, men har fått sin läkarlegitimation indragen eftersom hans behandlingar, visserligen varit framgångsrika, men de har ej varit i enlighet med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” Någon slags hybris vill göra gällande att vi har världens förnämsta sjukvård.

  Gillad av 1 person

 14. Annelie

  Jag älskar lyckliga slut👍❤️ Mina tankar går till alla dom som inte har kunskap el ekonomi att söka hjälp utomlands😟 Vad ska dom göra? Nä det måste bli ändring med Sveriges sjukvård😠

  Gillad av 1 person

 15. Annchristin Landin

  Hur gör man? Vem kontaktar man för att skicka prover t Tyskland. Tacksam för svar

  Gillad av 1 person

  • Googla på arminlabs tex. Där kan du begära ett provkit. Då skickar de hem det till dig. Sedan måste du gå till något ställe där de tar blodprov för att kunna skicka ner ett rör.

   Alternativet är att du går med i Svenska Borreliaföreningen för 300 kr och får rejäl rabatt på alla prover och hjälp med anvisning var du ska ta provet.

   Gillad av 1 person

   • Marju Valting

    tror det varit Arminlabs som fuskat,kolla med den finska borreliakliniken vart de skickar proverna.

    Gilla

 16. Anne Ringborg

  Läs senaste nr av tidningen Hälsa, där berättar en flicka, som varit svårt drabbad av narkolepsi efter vaccinering mot svininfluensa, hur hon med hjälp av en homeopat fått tillbaka sitt liv.

  Gillad av 1 person

 17. Christiane Zejda

  Hur mycket värderas ett människoliv, då en kunnig läkare som tänker ett steg längre och att göra allt för att rädda en liten flicka.

  Gillad av 1 person

 18. Anders

  Är glad att det slutade lyckligt för er, trots svensk sjukvård.
  Har svårt att förstå hur man så envist vägrar att ta till sig ny kunskap
  Är just nu under behandling efter ett lååångt kämpande med en värdelös VC
  Fick min hjälp genom EU-friska celler och en Kinesiolog i Göteborg, och givetvis Svenska Borreliaföreningen som har den mesta informationen
  /Anders

  Gillad av 1 person

 19. Malin Eriksson

  Hej! Har su skickat ditt inlägg till Socialstyrelsen? Om inte kanske jag kan få göra det? Maila mig inlägget i såna fall.

  Mvh Malin

  Gillad av 1 person

 20. Denna berättelse berör mig djupt då det handlar om ett felbehandlat barn! Jag blir förbannad, ledsen och förundrad över att svensk sjukvård inte längre fungerar.

  Gillad av 1 person

 21. Mia Hultgren

  När min dotter var 5 blev hon diagnosticerad med neurolär borelia. Då hade vi kämpat med sjukvården i ett antal månader, bl.a blev jag kallad hysterisk mamma, men som förälder vet man ju när det är något fel på ens barn och hon hade flera symtom. Hon blev bra med hjälp av intravenös antibiotika men ett par år senare blev hon dålig med trötthet och frekventa huvudvärker. Utredd igen utan resultat. Till sist kom vi i kontakt med en homeopat som konstaterade att hon hade rester av borrelian kvar i kroppen vilket retade levern och åstadkom symptomen. Hon blev frisk. Antibiotikan kapslar tydligen bara in borrelian. Det var början på min familjs fullständiga tilltron till homeopatin. Akutsjukvården i det här landet är det inget fel på men när det gäller allvarliga saker vänder vi oss numera enbart till homeopatin.

  Gillad av 1 person

  • Mia, jag håller med om att sjukvården i stort gör ett riktigt bra jobb utifrån de förutsättningar de har. Detta med borrelia är dock ett särskilt kapitel och det handlar mer om prestige och konservatism, viket inte sjukvården kan rå för.

   Gilla

  • Monica Eriksson

   Jag har borrelia o co -infektioner och undrar var finns homeopat som kan hjälpa?
   Mia Hultgren vem hjälpte er?
   Tacksam för svar!!
   Monica

   Gillad av 1 person

 22. oscarsgarden

  Tack för att du delar med dig av din berättelse! Hoppas den fungerar som väckarklocka för de som behöver skakas om.
  All lycka till dig och din dotter❤️

  Gillad av 1 person

 23. Britt-Mari Ottosson

  Tack för denna berättelse. Svensk sjukvård måste tänka om i många fall de är allt för trångsynta i mycket. 😯

  Gillad av 1 person

 24. Ingela

  Tack och lov att Leia blev behandlad på riktigt, så hon kunde bli frisk❤️

  Jag delar denna historia och hoppas beröra fler ‘ vanliga friska’ människor…

  Allas engagemang behövs, för det får inte gå till så här att sjuka skall ignoreras och leva på sina marginaler

  Gillad av 1 person

 25. Skrämmande, finner inga ord

  Gillad av 1 person

 26. Josefin Klavestrand

  Sveriges sjukvård… Vakna! Stackars Leia och hennes familj, tur det finns människor som på riktigt bryr sig…. Som Dr X, som gav flickan livet tillbaka!!

  Gillad av 1 person

 27. Att USA har antagit ILADS behandlingsriktlinjer torde innebära att även Sverige kommer att göra det. Det är bara en tidsfråga. Frågan är bara hur lång tid?

  https://newsaboutdisease.wordpress.com/2016/01/01/skrammande-uppgifter-om-borrelia-fran-ilads/

  Gilla

 28. pia

  Att vi i Sverige inte har tillförlitliga tester för de sjukdomar som kan spridas via fästingar borde vid det här laget vara allmänt känt inom sjukvården. Jag har i snart tio års tid talat om för dem vars barn drabbats av dessa symptom att åka till Tyskland för att få sina drabbade barn testade. Varför inte liknande test finns i Sverige eller varför man inte gjort något avtal med tyska lab är för mig obegripligt. Om man nu som läkare inte vet hur man skall göra för att ge ett barn den bästa vården så kan man i varje fall rekommendera dem att söka dit där de kan få den. Det finns barn som fått halv ansiktsförlamning efter långvarig ignorans, något som de sedan måste leva med i hela sitt liv. Min väninnas dotter är en av dem.
  Det verkar vara vanligt att det efter behandling konstateras att det fortfarande finns rester kvar efter avslutad antibiotikakur och att föräldrarna där får höra att det är något barnet måste leva med. De föräldrar som inte godkänt denna slutplädering har vänt sig till homeopater. Nu var det i och för sig länge sedan jag träffade någon som sökt sig till Tyskland men av tidigare erfarenhet så vet jag att läkare där har använt en kombination av antibiotika och homeopatiska medel för att få bukt med sjukdomen. Någon som aldrig skulle ske här och det är tragiskt att man valt att inte integrera naturmedicin med skolmedicin.
  Ryggmärgsprov innebar en viss risk för barnet och varför utsätta barnet för det när det räcker med ett vanligt blodprov?
  Twar verkar ha blivit väldigt vanligt de senaste åren, en sjukdom som drabbar liten som stor och där första diagnosen gärna blir utbrändhet. Om man av någon anledning misstänker twar så bör man berätta det vid första besöket för att undvika fullständig utslagning och sängliggande.

  Gillad av 1 person

 29. pia

  Borreliose Centrum Augsburg – holistisk behandling.

  Klicka för att komma åt Vortrag%20Schweden%202_10_10_200910.pdf

  Gillad av 1 person

 30. Maria Bergman

  Usch va hemskt att ett barn ska behöva lida så mycket! Jag blir illa berörd och tårögd av denna berättelse Tack för att du berättar om din dotter! O TACK Mats för att du la ut detta inlägg! Jag har delat detta! ❤

  Gillad av 1 person

 31. Emma

  Jag vill påstå att förändringen i svensk sjukvård kommer sig utav sparande, generationsskifte och en ny trend som sakta men säkert smugit sig in och det är att det mesta folk kommer med inte är farligt, skicka hem och spara pengar och arbetstid. Lägg mer ansvar på folket för egenbehandling, självläkning, frivilligarbetare, så kostar människan inte och belastar kommunbudgeten.
  Sjukvårdspersonalen är i genomsnitt alla utbrända… de tål inte höra gnäll, gny och klagan. då får de spatt, det behövs 100 ggr mer personal, bättre löner, bättre arbetstider, mer av allt helt enkelt så sjukvården får stöttning på alla fronter.

  Gillad av 1 person

  • pia

   Jag tror att många förändringar som skett har med styrningen från EU att göra där EMA European Medical Association drar upp riktlinjerna. FDA har på något underligt sätt hamnat i kölvattnet.
   Håller med om att det behövs mer personal då bristen oftast handlar om att de inte har tillräckligt många anställda med alla timanställda och arbetslösa sköterskor så är detta lätt åtgärdat. Vi borde kanske ta tillbaka ansvaret för medborgarnas sjukvård till Sverige och börja arbeta för jämställd vård oavsett var man bor någonstans.
   Ansvar för egenvård motarbetas mycket kraftigt samtidigt som man väljer ut vilka patienter som är mest lönsamma för enheten. Här finns en oerhörd obalans där många människor ramlar mellan stolarna.

   Gillad av 1 person

 32. Tur att det ordnade sig så småningom.

  Gillad av 1 person

 33. Annika Eriksson

  Läs och lyssna på Medical medium!!

  Gillad av 1 person

 34. Christina Hagbohm

  Av erfarenhet så vet jag att man inte längre utreder olika sjukdomar lika mycket som tidigare.Pengar !!??

  Gillad av 1 person

 35. Maria M

  Skönt, det finns läkare som vågar stå på sig, samtidigt det är skrämmande hur den svenska vården fungerar!

  Gillad av 1 person

 36. Bodil Henriksson

  Ja, det är skrämmande hur trångsynt den svenska sjukvården är. Jag är övertygat om att den svenska sjukvården styrs på tok för mycket av läkemedelsindustrin. Läs boken BLOD, MOD OCH ENVISHET av Erik Enby bara för att nämna hur sjukt sjukvården fungerar. Jag tar bara upp den här läkaren, inte för att jag känner honom. Det finns flera framsynta läkare som får kämpa i motvind för att dom inte följer reglerna trots att det är bra för patienterna! Varför inte titta på Tyskland som är ett EU-land t.ex? Vad är hindret för att Sverige inte kan utöva denna sjukvård här då det har visat sig att patienten kan bli botad? All sjukvård skall väl gå ut p¨å att producera friska patienter på kortast möjliga tid. Att ge patienten en så bra livskvalitet som möjligt eller hur?

  Gillad av 1 person

 37. Christina Östlund

  Är det OK att lägga ut den här artikeln om Leia på min egen FB sida?

  Gillad av 1 person

 38. Anna

  Rekommenderar er med Borrelia att söka er till Lundborgkliniken på Nääs fabriker, utanför Göteborg!!!
  http://www.lundborgkliniken.se

  Gillad av 1 person

 39. Anna, känner du till om de är bra, även i de fall man gått med borrelia länge?

  Gilla

 40. Camilla M

  http://www.borreliakliniken.ax/
  Specialist klinik i Mariehamn.

  Gillad av 1 person

 41. Lars W

  Tack Mats för ditt engagemang!

  När en nära anhörig drabbades så blev jag minst sagt mycket förvånad (och ganska upprörd) över hur utomordentligt dåligt vårdapparaten fungerar i detta avseende. Kort sammanfattning över galenskapen:
  – Vederbörande (22 år) söker under ett års tid vid fem tillfällen på vårdcentral för muskel- och ledvärk, hjärndimma, svår hjärtklappning/hög puls. Ordineras kognitiv terapi utan provtagning
  – Ett år senare konstateras borrelia efter provtagning på annan vårdcentral. 2v Doxycyklin. Kortvarigt bättre men snart är alla symptom tillbaka
  – Vid återbesök försäkrar läkaren att ”borrelia-infektionen nu är utläkt”. När vår närstående frågar efter bevis på att infektionen är utläkt (symptomen har ju kommit tillbaka) svarar läkaren att man inte kan göra fler tester eftersom man mäter antikroppar. Vår närstående frågar vad läkaren skulle ha gjort vid nya bett/infektioner. Läkaren svarar ”ingen aning”, skriver ut lite lyckopiller och säger att ”vi ses om 6 månader”
  – Efter ytterligare försämring (vår närstående har nu blivit tvungen att ta studieuppehåll pga sjukdomen) tar vi kontakt med klinik i England som efter provtagningar inleder behandling primärt med antibiotika. Efter ca 6 månader är vår närstående så återställd att hon kan återuppta sina studier igen. Livet återgår så sakteliga till det normala.
  – Efter varje återbesök i England skickar kliniken en noggrann redogörelse till ”vår” vårdcentral där en nu ny läkare konstaterar att han kan sympatisera med vårt beslut att kontakta den engelska kliniken men själv kan han inte göra något av rädsla för att förlora sin legitimation.

  Vi har ju tyvärr upptäckt att vi inte är ensamma med denna typ av historia. Många av dessa kanske inte har råd med behandling utomlands. Vad gör man då? Lider?

  Just nu så tror jag att det finns för många läkare med för stort inflytande som målat in sig i ett hörn som dom av prestigeskäl inte kan ta sig ur. Det verkar för närvarande inte finnas något intresse att ens ta del av nyare forskning. För många yngre läkare kanske det handlar om en rädsla för att hamna i ”foliehatts-facket” där etablissemanget (som gärna verkar välja taktiken ”anfall är bästa försvar”) gärna placerar dom. Jag har inget svar på vad som är bästa sättet att komma tillrätta med detta men helt klart behöver något göras. Så här kan det inte få fortsätta!

  Vi får hoppas att ”många bäckar små”, t ex din blogg, kan påverka skeendet i en positiv riktning!

  Gillad av 1 person

  • Tack Lars! Jag har nu förmånen att nå många genom att jag trots allt lyckats samla mycket vettigt i denna blogg och därmed fått många följare. Jag kommer försöka nyttja det genom att sprida kunskap och skapa en allmän opinion. Detta är inte OK som pågår och har pågått under all för lång tid!

   Gilla

 42. Jessica

  Thomas Tullholm (lifesaver.se) i Stockholm är en fantastisk människa som är bland de främsta borreliaforskarna! Han använder sig enbart av örtmedicin och alltså inga biverkningar alls som antibiotika och mediciner kan ge som tex förstörd tarmflora osv.
  Han har hjälpt människor med de absolut värsta symtomen av borrelia till att vara tillbaka i arbetsliv och träning på mellan 3-6 månader. Och helt biverkningsfritt. Och inte alls så dyrt heller.
  Jag sökte honom efter att min häst var så dålig i borrelia och inte lyckats med antibiotikabehandling. Jag bad om att min häst skulle få hans behandling då han mest jobbade med människor. Nu är min häst frisk igen och jag slapp att avliva honom. Han har bara biverkningar kvar efter antibiotikan han fick för flera år sedan. Candida som kliar på honom. Men jag är så glad att få ha honom kvar.
  Så jag rekommenderar Thomas Tullholm av hela mitt hjärta till alla med borrelia.

  Gillad av 1 person

 43. Tack för alla fina kommentarer! 23000 personer har nu läst detta inlägg.

  Gilla

 44. Väldigt gripande och skrämmande läsning! Jag har själv råkat ut för läkare som inte kunnat hjälpa mig. Man får vara stark…….

  Gillad av 1 person

 45. Gun-Britt

  Svensk sjukvård, blir mycket orolig för utvecklingen. Har en i min närhet som mött samma nonchalans. Varför forska fram Tysklands kunskap när den redan finns? Trodde att man tog tillvara kunskap som redan finns.

  Gillad av 1 person

 46. Satu

  Vad heter sjukhuset i Tyskland? Det är samma situation i Finland som i Sverige angående laboratorieproven och antibiotikakurerna. Proven visar fel och kurerna är för korta och för svaga.

  Gilla

 47. Bernt johansson

  Detta exempel visar att Svenska byråkrater lever i en annan värld än vi!

  Gillad av 1 person

 48. Man blir arg, frustrerad och ledsen när man läser det här, Sverige slår sig för bröstet och tycker vi är bäst på sjukvård, i fästingfrågan har vi inte hängt med alls, jag vet! Vi kämpade i ett år med dotterns stora röda fläck och alla andra symptom innan en skolsköterska härskande och såg till att vårdcentralen tog oss på allvar, själv fick jag senare TBE och är numera halvt pensionerad pga det. Sverige har mycket att lära här!

  Gillad av 1 person

 49. Lina

  Hej! Hjärtgripande läsning! Jag har kämpat med min son nu i 1års tid, Åkte in och ut hela förra sommaren till barn avd då han precis som Leia slöt och leka och hade så ont! Efter 2 månader fick vi diagnos nevroborrelios som angripit nervsystemet och hjärnhinnan! Nu ett år efter kämpar vi fortfarande för att få vård då han ännu inte orkar med det han älskat ”fyrhjuling och cykla” försöker med fotboll men går inte så bra då han inte orkar! Verk i benen och nacken är värst för vår pojk och att inte veta hur och vad jag kan göra för att hjälpa gör så ont i mej som mamma! Väntar på läkartid nästa vecka och den har jag fått slåss för att få! 😣 Har någon tips som ni vill dela med er av så skicka gärna ett meddelande! Lina.eckard@hotmail.se

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: