Bluffstudien (PACE-trial) har nu avslöjats – del 4

Den vetenskapliga tidskriften Journal of Health Psychology har nu gjort ett specialnummer med ett 20-tal artiklar som starkt kritiserar bluffstudien PACE-studien.

Går kroniska sjukdomar att bota?

Bakgrund
Som en del av er känner till beslutade en domstol i Storbritannien i somras att Queen Mary University of London (QMUL) tvingades lämna ut rådata från den kontroversiella och starkt kritiserade PACE-studien, som rapporterade att två behandlingar – kognitiv beteendeterapi och gradvis ökad träning – skulle hjälpa att lindra symptomen av sjukdomen kroniskt trötthetssyndrom (CFS). Studien pågick mellan åren 2002 – 2009 och publicerades 2011 i The Lancet. I studien deltog 640 personer. Studien kostade över 8 miljoner dollar och är den dyraste studien som genomförts avseende CFS.

Ända sedan artikeln publicerades och efter att uppföljande artiklar har publicerats, har kända forskare, läkare, patientorganisationer ifrågasatt slutsatserna och velat ta del av studiens rådata, då mycket lutat åt att stora felaktigheter begåtts.

Det var en oblindad studie av kognitiv beteendeterapi (KBT) och gradvis ökad träning (GET) för patienter diagnostiserade med CFS, där deltagarna fick använde subjektiva självrapporteringar.

Mediarapporteringen gav vid publiceringen en överdrivet…

Visa originalinlägg 296 fler ord

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: