Dr Wolfgang Klemann fick inte publicera studie, för han ansökte inte om tillstånd innan den påbörjades

wolfgang
Undersökning av min fru Claudia hos Wolfgang Klemann i Pforzheim, Tyskland

I somras åkte jag och min fru Claudia till Wolfgang Klemann i Tyskland
Han undersökte henne och tittade på hennes provresultat. Tillsammans med provresultat och hans över 25-åriga kliniska erfarenhet av patienter med kronisk borrelia bedömde han att hon hade bl a borrelia och babesia. Hon får nu efter snart 5 månader fortsatt behandling genom honom. Tyvärr går inte läkemedlen på högkostnadsskyddet varför det är en rätt dyr behandling som vi får bekosta själva och Klemann själv blir inte rik på behandlingen. Claudia vill fortsätta behandlingen då hon mår sakta bättre och bättre. Från att enbart kunna stappla sig till toalett, kök, och vardagsrum kan hon idag gå ca 500 m. Det är en stor skillnad! Det ska tilläggas att detta var en fortsatt behandling efter den hon fick hos Dr X.
Läs mer om besöket här

Varför är Klemanns omfattande kliniska studie inte publicerad peer reviewed?
Han kunde inte dölja sin besvikelse för mig när jag ställde frågan om varför.

Klemann påbörjade nämligen på 90-talet att registrera vissa patienter i en databas. Det var patienter som han tog hudbiopsi på för att med 100% säkerhet veta att de hade borrelia (enda sättet då PCR verkar fungera). Under ca 10 år förde han noggrant ner alla relevanta uppgifter om patienterna. Totalt blev det 90 st. Samtliga hade besökt honom för att de tidigare blivit behandlade mot borrelia, men inte blivit friska. I genomsnitt hade alla gått med symtom i 9,5 år. Vissa var riktigt dåliga och kom med rullstol.

Anledningen till att studien inte kunde publiceras och bli erkänd som vetenskaplig var för att han missat att ansöka om tillstånd innan registreringen påbörjades. Man kan inte söka i efterhand. Han tyckte det var märkligt då det i princip var en erfarenhetsberättelse av alla dessa patienter han mött. Han hade redan tillstånd att bedriva sin klinik, men inte att publicera resultatet av behandlingen.

Jag är fullt medveten om att de som utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet kan vara lite väl strikta ibland. Men denna studie, eller undersökning som man kanske mer korrekt ska kalla den, borde vara av större intresse. Själv tror jag mer på en kliniker som behandlat denna kategori av patienter under lång tid, än en riggad studie där man redan från början vill uppnå ett resultat.

Nåväl, det går i vart fall att ta del av resultatet av denna ”undersökning” Här nedan är en sammanställning av det mest relevanta.

94% av patienter med kronisk borrelia med persisterande symtom blev bättre efter långtidsbehandling av antibiotika
Wolfgang Klemann  undersökte 90 personer som tidigare fått antibiotikabehandling mot borrelia utan att uppleva full återhämtning (kvarvarande symtom). Kvarstående infektion dokumenterades med hjälp av PCR i hud.

Långtids antibiotikabehandling initierades och anpassades individuellt utifrån kliniskt svar och patienterna behandlades kontinuerligt under minst 6 månader, i vissa fall flera år.

Resultat
38,8% av patienterna upplevde full remission medan ca 56,7% rapporterade en signifikant förbättring. 5,6% av patienterna bedömdes vara behandlingsresistenta och blev inte bättre.

Om Co-infektioner
Många av patienterna hade serologiska tecken på co-infektioner (t.ex. Chlamydia spp (twar), Mycoplasma spp, Yersinia enterocolitica eller andra icke smittsamma sjukdomstillstånd. 42 av 90 patienter hade co-infektioner. 80,6% var positiva för Chlamydia spp (twar). , 78,3% för Mycoplasma spp och 77,8% för Yersinia. Yersiniainfektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, vilket borrelia inte är.

Övrigt information
– Samtliga som deltog visade positivt på PCR (hudbiopsiprov)
– Serologisk testning (antikroppstest) var ganska okänslig
– Genomsnittlig varaktighet för symptomen hade varat i 9,5 år.
– Vanliga symtom inkluderade trötthet, muskel- och neuropsykiatriska besvär
– Svårighetsgraden av symtomen varierade från relativt mild till handikappande
– Återfall av symtom var vanligt under behandling
– Endast 42% av patienterna hade en historia av en erythema migrans (hudrodnad)
– Majoriteten av patienterna hade nytta av långtids antibiotikabehandling
– Långtids antibiotikabehandling tolererades i allmänhet väl
Källa 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: