Treg-celler har betydelse för autoimmuna sjukdomar

Utan ordningsvakter attackerar ”huliganerna sina egna”
Medicinpriset som tre immunologiforskare delar på för sina upptäckter om regulatoriska T-celler (Treg-celler), som kan förhindra autoimmuna reaktioner är intressant. Inte minst för utvecklandet av autoimmuna sjukdomar där immunförsvaret ger sig på frisk vävnad.
Källa

De regulatoriska T- cellerna (Treg-celler) fungerar alltså som ordningsvakter i supporterklubben och ska hålla de aggressiva huliganerna i schack. Om dessa ordningsvakter inte fungerar så leder det till att huliganerna attackerar sina egna och autoimmuna sjukdomar uppstår. Immunförsvaret ger sig på egen kroppsvävnad, beroende på var uppstår olika symtom och olika diagnoser kan ”i en del fall” fastställas, bl a MS, psoriasis, RA mm. Kanske även en undergrupp av ME/CFS  inom kort?
Källa

Foxp3 har betydelse för Treg-cellerna
Intressant är proteinet Foxp3 som är involverat i att ”utbilda” dessa ordningsvakter (Treg-celler). Man har i flera studier upptäckt att vid avsaknad av Foxp3 uppstår autoimmuna sjukdomar.

Foxp3 är ett protein som är involverat i immunsystemets svar. Det fungerar som en huvudregulator vid utveckling och funktion av regulatoriska T-celler.
Källa

Man kan bl a läsa att avsaknad av Foxp3 innebär ökad risk för autoimmunitet

Det finns visst intresse för att kunna boosta Fox3p, men frågan är hur pass långt man kommit. Här är några exempel:

TCR CDR2 vaccin boostar Foxp3
Vaccinet har testats i flera studier på MS-sjuka
Källa

Även HCV-core-expressing jurkat cells boostar Foxp3

Genmutation kan ställa till det,  bl a leda till psoriasis
rs3761548 is related to the defective transcription of Foxp3 in psoriasis through abrogating E47/c-Myb binding.
Källa

Tymus/brässen som tillverkar dessa Treg-celler kanske är av intresse för att finna svaret i hur man kan bromsa eller t o m stoppa autoimmuna sjukdomar? 
Läs mer 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Ylva Eriksson

    Jättespännande! Har själv Graves, Hashimoto, MCTD vilka alla är autoimmuna sjukdomar. Nu har jag ätit kost från Autoimmun kokbok och mina antikroppar sjunker sakta… Jag har också börjat utesluta konstlade hudkrämer, tandkrämer mm. Äter inga mediciner.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: