Kan brässextrakt hjälpa till att modulera immunförsvaret?

thymus
Bildkälla

Brässen eller Thymuskörteln är en viktig del av immunförsvaret
Brässen sitter under sköldkörteln. Den är rosa/grå till färgen och formad som två ovaler.

Brässen är en unik körtel. När du kommer i puberteten börjar körteln att krympa och ersätts mer och mer av fettvävnad. Vid 75 års ålder är brässen oftast inget mer än fettvävnad.

Även om brässen avtar i sin funktion med åldern, uppfyller den flera viktiga funktioner. Brässen är ansvarig för att producera och frigöra hormonet thymosin. Detta hormon är ansvarigt för att stimulera produktionen av T-lymfocyter, eller T-celler som vi brukar nämna dem. Dessa celler, som ingår i immunsystemet, bidrar till att avvärja infektion i kroppen.

Forskare studerar också T-celler för deras potentiella cancerbekämpande förmåga. På senare tid har även intresset vaknat för att så kallade regulatoriska T-celler har stor inverkan även på autoimmuna sjukdomar.

I brässen mognar lymfocyter till T-celler. En av brässens viktigaste funktion är selektionen av T-celler. Selektionen innebär att de som är funktionella får vara kvar och icke fungerande celler väljs bort.
Källa

T-celler har betydelse både för infektion och autoimmunitet
Ur både ett infektions- och autoimmunitetsperspektiv är just T-celler intressanta då de även har en direkt koppling till B-celler. B-cellerna producerar antikroppar som binder till sig patogeners antigener och på så sätt får igång övriga immunförsvaret.

Tre immunologiforskare delar nu på medicinpriset för sina upptäckter om regulatoriska T-celler (Treg-celler), som förhindrar att autoimmuna sjukdomar kan störas i ”tillverkningen” av Treg-celler i brässen. Om felaktiga T-celler inte rensas bort kan autoantikroppar bildas från ”felprogrammerade” B-celler och autoimmun sjukdom är ett faktum.
Källa

Infektion

Både T-celler och B-celler kan bli utmattade vid långvariga infektioner. Läs mitt tidigare inlägg om detta.

T-cellernas funktion kan vara en viktig del i jakten på bot mot ME/CFS och även andra sjukdomar?
Oavsett vilket så är det intressant med att ”trimma” T-cellerna och indirekt B-cellerna, både avseende kroniska infektionssjukdomar och autoimmuna sjukdomar.

Körtelterapi blev populärt på 1900-talets början
Idén att använda djurkörtlar eller organ för medicinska ändamål är ca hundra år gammal. Forskare började att söka efter aktiva kemikalier i organ som har positiva hälsoeffekter. De har sedan isolerat många kemikalier, såsom sköldkörtelextrakt, östrogen och kortisol. Brässextrakt är en av de alla.

Många kommer nog ihåg THX, ett brässextrakt som injicerades i syfte att stimulera kroppens immunförsvar. THX är namnet på ett extrakt av kalvbräss (bräss = thymuskörtel), Preparatet togs fram av veterinären Elis Sandberg.

Brässextrakt finns i de flesta hälsokostaffärer
Brässextrakt säljs som kosttillskott. Det säljs även i en mer renad form, som kallas thymomodulin. Båda varianterna finns i kapslar, piller eller flytande form.

Även om det ännu inte finns tillräckligt med forskning för att bestämma rekommenderade doser, är en typisk daglig dos 750 mg ren bräss eller 120 mg thymomodulin vad jag förstått.

Vad påstås brässextrakt fungera mot?
Brässextrakt kan avvärja luftvägsinfektioner. Vissa tecken tyder på att brässextrakt kan hjälpa avvärja luftvägsinfektioner, såsom bronkit. Brässextrakt påstås fungera även mot mot förkylning och bihåleinflammation.

Vissa astmaanfall utlöses av ett överaktivt immunsystem. Viss forskning tyder på att thymomodulin bidrar till att minska svårighetsgraden av sådana symtom.

En del använder brässextrakt för att behandla autoimmuna sjukdomar. Forskning om detta användningsområde är fortfarande i sin linda. Det behövs mer forskning för att kunna stödja de föreslagna användningsområdena för brässextrakt i kampen mot autoimmuna sjukdomar.

Det kan hjälpa behandla födoämnesallergier. Allergiska reaktioner inträder när immunförsvaret uppfattar ett annars ofarligt ämne som ett hot. Som ett resultat, går immunförsvaret in i attackläge. Det finns teorier om att brässextrakt kan bidra till att lugna snarare än stärka immunsystemet om du har födoämnesallergier. Just thymomodulin kan bidra till att förhindra allergiska reaktioner enligt en studie från International Immunopharmacology.

Brässextrakt kan tillsättas till hudvårdsprodukter
Brässextrakt tillsätts för övrigt till kosmetika och hårvårdsprodukter som en ”antiaging” ingrediens. Extraktet innehåller aminosyror och peptider, som tros hjälpa till att hålla huden smidig och slät. Extraktet läggs till mjukgörande, ansiktsmasker och mer.

Rysk forskning och peptider som tas från brässen
Rysk forskning har intresserat mig gällande deras försök med peptider. De verkar ligga längre fram i den forskningen än vad vi gör i väst. De har bland annat tagit fram ett preparat med peptider som utvinns just ut thymus/brässen. Det heter Vladonix som genomgått ett antal studier som visar att det har en positiv påverkan på immunsystemet, framförallt på T-celler. Det påstås återställa immunsystemets funktion och har enligt studier inga allvarliga biverkningar.
Studie

Homeopati – kan det vara något?
I övrigt fick jag ett tips från en funktionsmedicinare att Thymus D6 och D12 skulle kunna vara underhållande för T-cellerna. Det är också ett preparat från thymus/brässen. Det har med homeopati att göra, vilket jag kanske inte varit så intresserad av men fann det vara av intresse just i detta sammanhang.

Jag läste lite mer om det och fann att möjligtvis Triplex Organocomp skulle kunna ha effekt. Det innehåller både Thymus D6 för att förstärka T-cellerna och Thymus D12 för att balansera T-cellerna. Jag kan dock för lite om homeopati, så detta får ni ta med en nypa salt
Källa

Mer forskning behövs
Det behövs mer forskning för att undersöka de potentiella fördelar och risker med att ta brässextrakt. Vissa studier tyder på att det kan hjälpa till att förebygga eller behandla vissa tillstånd, och självklart är det intressant

Ni som vet mer får väldigt gärna dela med er av era kunskaper eller erfarenheter i kommentarsfältet.

Källor
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/01/Upptackten-av-regulatoriska-T-celler-prisas/

http://www.sydsvenskan.se/2017-01-12/crafoordspriset-gar-till

http://www.healthline.com/health/9-things-to-know-thymus-extract#översikt1

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Eva

  Min son har diagnos ulcerös kolit
  Men har emellanåt riktigt ont där thymus sitter han har till och med varit och röntgat sig men det var inget som man gick vidare med
  Intressant och veta om det är fler som har haft värk där thymus körteln sitter

  Gillad av 1 person

 2. affabro

  Det vore önskvärt om forskningen inriktade sig på förstärkning av kroppens olika funktioner i synnerhet på immunförsvaret, då de flesta kroniska sjukdomar härrör ifrån ett obalanserat eller dysfunktionellt immunförsvar. Här tar Mats Lindström upp att man på tidiga 1900-talet börjar att tänka i de här banorna, men varför slutade historien här är det nog många som undrar inklusive mig själv.
  I hela mitt vuxna liv har jag förundrat mig över hur lite den medicinska inriktningen ligger på förstärkningen av kroppens egna funktioner, i stället för som nu inriktar sig på skadliga symtombehandlingar och som dessutom istället försvagar kroppens egna funktioner.

  Vi behöver sannerligen en ny forskningsinriktning med orsaksinriktad forskning som leder någonstans och inte fastnar i återvändsgränder.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: