Vilken effekt har Inosin mot ME/CFS?

Hej på er alla, jag vill enbart dela med mig av vilken effekt ME/CFS-patienter upplevde efter intag av Inosin.

Jag är fullt medveten om att denna ”hobbystudie” inte är kontrollerad med placebopatienter. Det gör självklart att den inte blir lika trovärdig. Eftersom jag tidigare gjort en liknande undersökning med colostrum, med mindre bra resultat, vågar jag ändå påstå att Inosin kan få många med ME/CFS att må bättre.

Inosin är inget mirakelmedel, men resultatet är ändå så pass bra att det enligt mig bör följas upp av svensk sjukvård. Inte minst då den symtomlindrande behandlingen i övrigt, som finns att tillgå för diagnosen, är undermålig.

Sammanfattning
23 st vuxna personer med ME/CFS enligt Kanadakriterierna har valt att testa Inosin i 8 veckor där jag sammanställt resultaten.

Samtliga fick svara på självskattningsfrågor på vanliga symtom om ME/CFS före och efter intag av Inoson.

Det som majoriteten mest lyfte fram efter genomförd undersökning var just energiökning och minskning av problematiken med ansträngningsutlöst försämring (PEM).

Metod
Genom insamling av pengar kunde 20 st genomföra denna studie kostnadsfritt. 3 stycken valde att bekosta detta själva. De produkter som användes är olika. Det gemensamma är att man valt Inosin 500 mg-kapslar som sväljs med vatten.

De som deltagit har följt följande protokoll i 8 veckor, som utgår från Dr Cheneys behandlingsråd för Immunovir. 1 kapsel motsvarar 500 mg Inosin. I de fall man tagit mer än två kapslar om dagen har det delats upp med två kapslar åt gången, fördelat jämnt på dagen.

Månad 1:
Vecka ett, ta 6 kapslar per dag, måndag till fredag, och ingen på helgen.
Vecka två, ta 2 kapslar om dagen, måndag till fredag, och ingen på helgen
Vecka tre, upprepa vecka ett.
Vecka fyra, Upprepa vecka 2.

Månad 2: Upprepa månad 1
Månad 3: Ta ingenting
Månad 4: Upprepa månad 1
Månad 5: Upprepa månad 1
månad 6: Ta ingenting
Källa

Anledningen till att Cheneys protokoll följdes var detta:

Kan Inosin ersätta immunovir?
En mamma och son (båda ME-sjuka) gick på Immunovir, vilket hade en positiv effekt. När de inte längre kunde få tag i Immunovir påbörjade de istället behandling med Inosin och kände redan efter några veckor av samma positiva effekt som med Immunovir.
Läs mer

Resultat

PEM, Post-Exertional Malaise (ansträngningsutlöst försämring)
16 av 23 st (70%) upplevde minskade problem med PEM.

pem
Hjärndimma, hjärntrötthet och/eller koncentrationssvårigheter
19 av 23 st (83%) upplevde minskade problem med hjärndimma etc. Detta var även det enskilt bästa resultatet när det gäller symtomlindring.
hjärndimma
Energilöshet/trötthet
17 av 23 st (71%)  upplevde en förbättring avseende ökad energi. En av 23 st (4%) upplevde en något försämring.
energi
Sömnproblem
9 av 23 st (39%)) upplevde bättre sömn. 2 av 23 st (9%) upplevde sämre sömn.
sömn.png
Muskelvärk
6 av 23 st (26%) upplevde mindre muskelvärk. 2 av 23 st (9%) upplevde ökad muskelvärk.
muskelvärk.png
Känsla av feber och/eller influensakänsla
13 av 23 st (57%) upplevde en minskad ”influensakänsla”. En av 23 st (4%) upplevde en något ökad ”influensakänsla”.
influensa.png
Ljud/ljuskänslighet
12 av 23 st (52%) upplevde minskade problem med ljud och/eller ljuskänslighet. En av 23 st (4%) upplevde ett något ökat problem.
ljud
Mjölksyra
9 av 23 st (39%) upplevde ett minskat problem med mjölksyra. En av 23 st (4%) upplevde ett något ökat problem.
mjölk
Mage/tarmproblem
5 av 23 st (22%) upplevde en förbättring. En av 23 st (4%) upplevde en något försämring.
mage
Huvudvärk
10 av 23 st (43%) upplevde en förbättring. En av 23 st (4%) upplevde en något försämring.
huvudvärk
POTS, ortostatisk intolerans
9 av 23 st (39%) upplevde en förbättring. 2 av 23 st (9%) upplevde en något försämring.

pots
Blodtrycksfall från sittande/liggande till stående läge
9 av 23 st (39%) upplevde en förbättring. 2 av 23 st (9%) upplevde en försämring.
blodtryck
Ömma och/eller svullna lymfkörtlar
7 av 23 st (30%) upplevde en förbättring. En av 23 st (4%) upplevde en något försämring.

lymf

Särskilt om biverkningar
De som lider av ME/CFS kan vara överkänsliga mot olika läkemedel och även kosttillskott varför det är mycket viktigt att alltid börja försiktigt, oavsett vad man testar om det är första gången. De flesta tog en kapsel vid första intaget för att testa tåligheten.

Två var överkänsliga och avbröt intag av Inosin redan efter några dagar. En upplevde lätt andnöd, och timmen efter uppstod en förkylningshosta. Den andra fick ”känning” i njurtrakten samt nästäppa.  Av de som fullföljde de 8 veckorna finns rapporterade lindriga biverkningar som förkylningssymtom, ”som att immunförsvaret kom igång”.

Om Inosin
Inosin är verkningsämnet i läkemedlet Immunovir som är ett immunmodulerande läkemedel. Det består av en kombination av Inosin och dimepranol acedoben (en form av salt) i ett förhållande av 1:3.

Det finns gott om anekdotiska berättelser där många med ME/CFS har blivit bättre. Trots detta finns inga omfattande studier. 
Källa

Hur fungerar Inosin/Immunovir?
Det finns ett flertal publicerade artiklar och även studier som pekar på att en majoritet av ME/CFS-patienter har Th2-dominans. Det innebär att immunförsvaret mest jobbar med att försöka hålla reda på bakterier och allergener på bekostnad av den delen av immunförsvaret som kämpar mot virus och tumörceller.
Källa

Immunovir ”switchar” till starkare Th1-försvar, likt Ampligen och LDN
Immunovir/Inosin har en immunmodulerande effekt och antivirala egenskaper genom att Th1-försvaret förstärks, på ett liknande sätt som Ampligen och LDN gör. Th1-försvaret arbetar mot virus och andra intracellulära infektioner. Immunovir används för att behandla akuta liksom kroniska virusinfektioner.
Källa

Förutom immunmodulerande effekt ger Inosin energi och ökad syresättning
Inosin är en föregångare till adenosin som är en viktig energikälla för ATP, och har många stödjande funktioner i kroppen, bl.a. för att bilda insulin (som jag tidigare skrivit om är viktigt för glukosupptaget). Adenosin har även betydelse för syremetabolism och proteinsyntesen, något som patienter med ME/CFS kan ha problem med. Adenosin är en purin och en beståndsdel i DNA. Den deltar i energitransporter i form av ATP, men adenosin påverkar även nervcellernas aktivitet.

”Pulserande” behandling föreslås av Dr Cheney
Dr Paul Cheney arbetar bl.a. med att balansera Th1/Th2 balansen i immunförsvaret då Th1 arbetar främst mot virusinfektioner. Enligt Cheney, fungerar immunovir bäst när man använder den ”pulserande”. Det kan enligt Cheney vara så att alla immunmodulatorer arbetar på liknande sätt. Fördelen med Immunovir är att det är säkert och  har inga allvarliga biverkningar.
Källa

Få studier genomförda med immunovir
Få studier har bedömt effektiviteten av immunovir hos ME/CFS-patienter. I en mindre placebokontrollerad klinisk studie med 16 patienter 1999 (publicerad 2003 av Dr.Hyde) fick 10 st immunovir och 6 st placebo. 6 av 10 förbättrades.
Källa

Dr. Klimas har sett en 85% svarsfrekvens på Immunovir
Immunovir kan även i allmänhet dubbla NK-cellsaktiviteten.
Källa

Pågående studier med Inosin
Michael J Fox har spenderat mycket pengar på Inosin. Det har visat sig att patienter med Parkinsons mår bättre av Inosin. Just nu pågår en fas 3-studie.
Källa

Även när det gäller ALS pågår studier med Inosin. Det är även en off label-behandling för ALS.
Källa

Diskussion
Det jag skulle vilja fokusera mest på är att vid en långtidsbehandling kontrollera nivån av urinsyra. Om man har för mycket av den, som Inosin kan generera, riskerarar man att få problem med gikt. För att lugna många så är urinsyra ändå viktigt då det är en kraftig antioxidant som behövs och de flesta med ME/CFS verkar ha brist av den.

Flera ME/CFS-grupper har för låg nivå av urinsyra
http://forums.prohealth.com/forums/index.php…

Även i Naviaux studie (dvalastudien förra året) framkom det att de med ME hade för låg halt av urinsyra
http://m.pnas.org/content/113/37/E5472.full

Övrigt

 

Immunovir är också känt som
Isoprinosine
IAD
Inosine Acedoben Dimepranol
Viruxan
Inosiplex
Methisprinol
Inosine Pranobex

Immunovir används mot
HPV : humant papillomvirus – infekterar hud och slemhinnor hos människor
HSV : herpes simplex-virus
VZV : varicella zoster-virus
CMV : cytomegalovirus
EBV : Epstein-Barr-virus
SSPE : subakut skleroserande panencefalit, en sällsynt kronisk progressiv encefalit orsakad av mässlingvirus
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Thomas

  Detta är stort av dig! Förstår inte varifrån du får all information. Sedan att du kan använda den på detta sätt och folk tom mår bättre är mycket beundransvärt. Min sambo lider av ME och jag har verkligen sökt med ljus och lykta för att finna något som kan hjälpa bara lite grann. Sjukvården hjälper inte till. De har ingen som helst kunskap. Detta måste vi prova. Stort tack för allt du gör Mats!

  Gillad av 1 person

 2. Johan

  Stort tack, kul med det första riktigt bra resultatet!

  Gillad av 2 personer

 3. Marianne Jönsson

  Intressant! Du är fantastisk, Mats!

  Gillad av 2 personer

 4. Linda Heed Andersson

  Fantastiskt bra Mats, Tack för detta, det kan hjälpa många ME sjuka.

  Gillad av 2 personer

 5. affabro

  Intressant att få ta del av studien!
  Tack för detta stora engagemang för vår sak Mats!.

  Gillad av 1 person

 6. Ammie

  wow..men för att äta detta behöver ju ett blodprov tas så man verkligen vet att det är T2 som felar eller ..det kan väl inte vara så svårt för VC att ta när dom inte vet vad dom ska göra med en ..
  Kom igen nu doktorer som läser här ,,börja hjälpa oss tillbaks till livet så vi alla slipper att vara våra egna smådoktorer

  Gillad av 1 person

  • Det vore helt klart bra att ta fler prover än så, inte minst urinsyra. Många med ME har låg nivå av urinsyra, men för mycket kan leda till gikt.

   Jag tror dock att det som haft mest positiv effekt är att Inosin är en föregångare till adenosin och därmed inverkar positivt på mitokondriernas ATP-produktion (cellernas energi).

   Gilla

 7. Sven-Erik Svenne Johansson

  Tack Mats för det du gör för oss alla som är drabbade ! Jag är en av de i denna studie å resultatet är för mig som följer . Jag har varit sjuk i ca 13 år, fick ME-diagnos efter 9 år jag har inte den svåra graden av ME men så pass att jag sen 2 år har sjukersättning, har även andra diagnoser . Jag har inte blivit frisk men upplever att jag har backat några år i min sjukdom sedan jag började med Inosin ! Jag känner mig lite klarare alltså mindre hjärndimma upplever även att jag är mer uthållig drabbas inte lika hårt vid ansträngning (är fortfarande väldigt försiktig ) . Det första som jag märkte av med Inosinet var att jag efter år med smärta i axlarna under nätterna (provat med lätt träning, nya kuddar, ny säng men utan resultat) så tog det två dagar å jag blev näst intill smärtfri å det har hållit i sig ! Jag ska ställas inför en prövning om några dagar då jag å min son ska ha en heldag i Stockholm , min son vet vad som gäller med mycket vila på stadens bänkar ! Ha det gott alla , så gott ni kan !

  Gillad av 1 person

 8. Nikki

  Wow! Det var lovande resultat! O en utmärkt artikel! Tror definitivt det är ett utmärkt angrepssätt för många som blivit smittade med GMO baciller. Syret, ATP o immunförsvaret är centralt. Nästa grej är avgiftningen. . Kan man komma åt den oxå är det ytterligare ett bamse kliv framåt. Många idag minimerar gift intaget med eko o renat vatten men tyvärr behövs det nog mer. Busfenolerna o aluminium mm finns överallt o i luften finna barium o Tallium o aluminium mm. Vet inte om det finns bra luftrenare billigt? Min pappa hade en radonrenare.. Den var kolsvart när han la den i vatten.. 1985.. undras hur d skulle se ut nu. ..
  Askorbinsyra är ett måste för att avgifta. Kolla gärna Dr Thomas Levys video.

  Gillad av 1 person

 9. Tack och jag hoppas verkligen att läkare (och ev. forskare) tar detta till sig!

  Gillad av 1 person

 10. Lotta

  Tack Mats för ditt outtröttliga arbete! Så intressant och hoppfullt att läsa! Min dotter har varit dålig i många år nu, men får ingen riktig hjälp via sjukvården. Tänker nu skriva en egenvårdsremiss till Bragee kliniken. Hela tiden provar hon olika kosttillskott, dieter, detta är också något hon borde prova. Det gäller att hålla hoppet levande, att det går att må bättre. Ditt arbete o all tid du lägger ner är ovärderlig!

  Gillad av 1 person

 11. Patrik

  Tack för detta! Min dotter har kronisk trötthet efter virussjukdom. Skulle du, Mats, och ni andra rekommendera att testa detta?

  Gilla

  • Hej Patrik! Observera stt detta inte är en vetenskaplig placebokontrollerad studie. Det är ett antal personer som valt att skatta sitt månde före och efter. Resultatet kan enbart ge en hint om att det kan ha positiv effekt. Jag kan egentligen enbart uttala mig om min fru som själv känner en stor skillnad åt det positiva hållet. Jag skulle önska att någon läkare eller forskare gör en seriös studie på Inosin eller läkemedlet Immunovir där även placebo ges till en kontrollgrupp.

   Jag tror då att resultatet skulle bli positivt för den överväldigande majoriteten. Jag kan dock bara gissa.

   Gilla

 12. pernilla

  Underbart🙌
  Tror ni man kan få det utskrivet av läkare för att testa?? 🙏

  Gillad av 1 person

 13. Marthina

  Hej Mats!
  Inosin och Immunovir är alltså inte läkemedel? Man kan inte få det utskrivet av sin läkare?

  Gillad av 1 person

  • I dagsläget misstänker jag att det anses att jämställa med läkemedel, då man inte längre kan köpa det i svenska butiker. Jag tror inte att man kan få det utskrivet av sin läkare.

   Alla kosttillskott som kan påverka hälsan är att anse som läkemedel. Det innebär inte att det per definition finns att tillgå som läkemedel.

   För några år sedan kunde man köpa Inosin i Sverige.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: