Avvikelser hos ME-patienter funna i svensk studie

PET
Den 18 oktober 2017 genomfördes en konferens av Riksföreningen för ME-patienter (RME) där överläkare Per Juhlin presenterade en del av sin forskning om FDG-PET vid ME-mottagningen Stora Sköndal, i samarbete med Karolinska Institutet.
Stillbild från RME:s inslag på Youtube

Vad är FDG-PET?
Det är en kameraundersökning där kroppen tillförs små mängder av en biologisk substans, i detta fall ett glukos som kallas fluorodeoxyglukos (FDG). Det avspeglar olika biologiska eller sjukliga processer i kroppen eller binder sig till specifika strukturer. Substansen är bunden till ett radioaktivt ämne. En dos strålning motsvarar några års bakgrundsstrålning från naturliga källor. Efter bearbetning av data får läkaren en tredimensionell bild som visar hur den märkta substansen har fördelat sig, i detta fall i hjärnan.
Källa

Resultat så här långt
7 av de 10 första ME-patienterna man tittat på uppvisar regional hypometabolism vid FDG-PET. Tidigare studier har kommit till liknande slutsatser.
Se hela youtubeklippet (RME)

Andra liknande studier
Per Juhlin hänvisar bl a till Siessmeier et al. 2003 där 14 av 26 CFS-patienter uppvisade regional hypometabolism genom FDG-PET. Avvikelserna i Siessmeiers studie var dock inte kopplade till typiska ME-symtom. Även om metoden säkert kan vara bra att subgruppera ME-patienter med.
Källa

Umberto Tirelli et al. har testat hjärnans ämnesomsättning hos ME-patienter utan depression. De jämfördes med en grupp patienter med depression samt en kontrollgrupp av friska individer. Det visade sig att man fann avvikelser som kunde kopplas till försämrad glukosmetabolism i hjärnan hos båda patientgrupperna men på olika sätt.
Källa

Costa et al. har även jämfört ME-patienter med deprimerade patienter. Då visade det sig att lägre blodflöde i hjärnan (hjärnstamhypoperfusion) var karakteristiskt för ME-patienter och det var signifikant lägre än för deprimerade patienter.

Källa

Dr Julia L Newton et al. har i en MR-studie visat att ett specifikt hormon – natriuretiska peptider (BNP) – har för höga värden hos patientgruppen, vilket också ses vid vid hjärtsvikt. Hormonets uppgift är att minska volymen av kroppsvätskor som blod och urin.
Källa

Vad kan man få ut av denna kunskap? Egen spekulation…

Hypometabolism
Patienter med hypometabolism får symtom som vid underfunktion i sköldkörteln men blodproverna är i allmänhet helt normala. Sköldkörtelproblem är oftast uteslutna som grundorsak till ME. Men det förekommer dock att man kan ha både ME och exempelvis hypotyreos parallellt.

Ett stort problem med sköldkörtelns hormoner är att de är svåra att mäta. Det är enbart de hormoner som finns fritt i blodet som går att mäta, inte de som är bundna i celler. Därav finns det hypoteser om Hypotyreos 2 som inte är en erkänd diagnos.

Sköldkörteln och för den delen övriga organ som ingår i endokrina systemet kan även påverkas av andra belastningar som infektioner och autoimmunitet samt orsaka hypometabolism. Därav kan det  vara lika svårt att finna orsaken till hypometabolism som grundorsaken till ME, även om hypometabolism kan konstateras hos en merpart med FDG-PET.

Försämrad glukosmetabolism
Att inte kunna nyttja glukos fullt ut stör förstås energiproduktionen. Jag har skrivit om det tidigare då flera studier visar på liknande problem för ME-patienter. För att kompensera det försämrade glukosupptaget verkar det åtgå mer av vissa aminosyror som också kan omvandlas till energi, dock inte lika effektivt. Det går att förstärka kroppens förmåga att nyttja glukos genom att aktivera AMPK, som i studie konstaterats ha låga nivåer hos patientgruppen.
Läs mer – Att få fart på glukosupptaget (AMPK)

Lägre blodflöde i hjärnan
Att blodflödet är lägre i hjärnan kan förstås också bero på många olika saker. Enligt Julia L Newtons upptäckt kan det bero på hormonerna natriuretiska peptider. Men det finns även andra orsaker till lägre blodvolym som konstaterats hos patientgruppen. Låg blodvolym kan även orsaka POTS.  Jag vet inte om stentbehandling av kranskärl provats på ME-patienter.
Läs mer – Hjärt- och kärlsystem (ME/CFS – Vad vet vi om ME?)

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Stina Hultgren

  Intressant. Jag och säkert många med med mig skulle gladeligen ställa upp en i studie där man undersöker om metformin kan ha någon positiv effekt. Hoppas att någon följer upp det spåret närmare. Tills dess kanske nyponpulver kan vara något att prova. Förändringarna på röntgen är förstås också intressanta. Allt som kan ge objektiva resultat vid utredning är fantastiskt. Tack för all information du sprider Mats.

  Gillad av 1 person

 2. Enormt intressant!! Tack

  Gillad av 1 person

 3. Åsa

  Lyssna gärna på denna pod om en sjuk läkare som blivit bättre av kostförändringar. http://www.phoenixhelix.com/2017/03/25/episode-67-building-effective-doctor-patient-relationships-with-dr-cynthia-li/

  Gilla

 4. Diddi Svartsjö

  Jag har haft ME sen 2005. Har hela tiden tagit nyponskalspulver och chlorellaalger. Jag har de senaste åren långsamt blivit bättre. Har även fått testa sköldkörtelmedicin som hjälpt mig enormt. Äter idag NDT.
  Hjärndimman borta. Ledvärken borta. Viktminskning och kroppstemp stigit från35,3-35,7 till 36,4 och det är stor skillnad. Min PEM är kvar men jag kraschar inte längre så lågt..
  Diddi Svartsjö

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: