Förlorade människovärden kan aldrig kompenseras med uppfyllda resultatmål

mats lindström
Mats Lindström anhörig till fru med diagnosen ME/CFS 

Att Försäkringkassans handläggare går fram som ångvältar i sin jakt att uppnå sina mål måste stoppas nu!
Ingen, absolut ingen, kan sätta sig in i hur det känns att bli ifrågasatt när man är sjuk – dvs att anses kunna arbeta. Att få ett sådant brev från Försäkringskassan vänder upp och ned på det mesta jag tror på. Hem till oss – i brevlådan. Underförstått – din fru ljuger, hon kan jobba. Här får ni inga mer pengar.

Jag blir förstås själv väldigt ledsen då jag inte gjort annat på min fritid än att försöka få min fru att leva ett drägligare liv. Hon kan inte jobba! Jag är den som bäst kan uttala mig om det efter henne själv, men vi saknar trovärdighet. Det krävs objektiva markörer. De saknas i princip när det gäller hennes sjukdom. Min fru kraschade av brevet!

Vem har rätten att, eller borde ha det, bestämma när en människa har ett mindre värde som människa än andra, bara för att objektiva markörer saknas?

Svenska rättssystemet bygger på att hellre fria än fälla. Man kan tycka vad man vill om det. Men om du, eller någon du känner, blev inlåst på livstid för mord – oskyldig, så håller du nog med om att denna princip är den minst dåliga.

Det stora problemet med ME är att det rör sig om en uteslutningsdiagnos med vissa symtomkrav. Det finns idag inte en enda medicinsk avvikelse som förklaring till sjukdomstillståndet (utifrån vetenskaplig konsensus). Tyvärr leder det till spekulationer där röster inom ”psyklobbyn” ofta blir lyssnade på. En del tror att det bara är att ”rycka upp sig” – och börja jobba.

De flesta med ME får ingen adekvat medicinsk hjälp på grund av bristfälliga diagnostiska möjligheter inom sjukvården. Det behöver förstås inte alltid bero på infektioner, utan kan även bero på andra belastningar eller brister.

Det svenska rättssystemet går ut på att hellre fria än fälla. Tänk att bli oskyldigt dömd! Det kan nog inte finnas så mycket värre. Det är klart det ska ställas utom allt rimligt tvivel innan man låser in någon. Hellre nio fria brottslingar än en enda som sitter oskyldigt dömd. Jag tror att de flesta håller med om det – eller?

Samma princip borde även gälla det allmänna försäkringssystemet.

Lite av samma känsla är det att inte blir trodd på att man är väldigt sjuk. Tänk er att ha intyg från två läkare att man är oförmögen att arbeta och Försäkringskassans handläggare anser att man kan arbeta med stöd av sin försäkringsmedicinske rådgivare (en läkare som aldrig träffat eller pratat med min fru). Så ser det ut i dagens Sverige!

Men ni som själva inte är drabbade, ni som inte har någon anhörig, eller nära vän i er bekantskapskrets kommer förmodligen inte bry er om detta, eller ens orka sätta er in i det vidriga och felaktiga som pågår!

Ja, jag är arg, besviken, men mest känner jag faktiskt med alla de ensamstående som inte får någon som helst uppbackning. Som inte grejar det ekonomiskt att bli utförsäkrade, utan måste gå till socialtjänsten och förnedra sig ytterligare.

Jag vill bo i ett samhälle där det finns omtanke om alla människor – och det ska vara inbyggt i systemet. Det gör det inte idag fullt ut. Försäkringskassan utgår från att folk ljuger och det tillåts! Hur länge till?

Tidigare inlägg om min fru

Om Försäkringskassans kontor som handlägger min frus ärende

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. ajader

  Finns inte så mycket att säga om det du skriver. Håller med om varje ord.
  Det känns rättsvidrigt med de övergrepp som denna myndighet ibland utövar mot sjuka människor. Dom tycks glömma att det handlar om en försäkring som vi själva betalat in pengar till för att ha som säkerhet om vi blir sjuka. Dessutom är det med tvång vi betalar in detta via var lön. Utan möjlighet att välja försäkringsbolag utefter rykte på hur bra de sköter sitt åtagande. Vi måste betala till sjukförsäkringen, men alla kan inte få använda försäkringen när det behövs. Det borde vara en självklarhet.
  Det är en försäkring.
  Det är inte ett bidrag.

  Gillad av 3 personer

 2. Lars W

  Systemet har ballat ur enligt min personliga uppfattning. Liknelsen med rättssystemet är klockren och självklar. Situationen liknar den ur någon dystopisk kafka-artad framtidsberättelse. Att någon kan fatta dessa beslut utan att behöva titta den drabbade i ögonen är hemskt. Bedömningen från eller de läkare som träffat patienten måste naturligtvis gälla. Inget snack om den saken. Jag förstår att kassakistan inte är outtömlig men detta är fel sätt att spara pengar. Det måste finnas andra områden (se t ex nya KI som ett lysande exempel) där pengar läcker I mängder utan någon synlig nytta. Sedan får vi hoppas att någon snart finner den eller de biologiska markörer som ligger bakom ME och andra liknande tillstånd och dessutom finner sätt att bota sjukdomen.

  Gillad av 3 personer

 3. Jag har själv suttit i detta sadistiskt uträknat förintande av de sjuka.
  Man är oskyldigt dömd utan försvarsadvokat.
  Orden jag aldrig kommer att glömma är: VI BRYR OSS INTE OM HUR SJUK DU ÄR, BARA HUR MYCKET DU KAN ARBETA.
  PRESTERAR MAN INTE SÅ FÅR MAN INGA BIDRAG.
  Dessa ord fick jag höra när min mamma nyss hade dött och jag som sjuk i b.l.a ME tvingades delta i en s.k jobb söka kurs.
  Jag bad om att få gå vid nästa kurs start men NEJ var svaret . 😢
  Bara en helt empatilös person har svårt att förstå vad det innebär att vara sjuk och samtidigt ta reda på ett dödsbo med stort hus att tömma och sälja.
  Sorgen över att mamma inte finns längre också 😢.
  Jag har tappat tron på denna myndighet.
  Våra politiker ger order och ss utför ordern….😢

  Gillad av 3 personer

 4. Linda Edvardsson

  Fy f**n.. för de här ronderna som fk kör med emellan åren.. helt oförståligt höll ja på å säga men helt ologiskt e nog rättare att säga.. Jag blir skert sj utförsäkrad snart..(igen). Massa fel å påståenden på 1177 å i journalen hjäloer ju knappast..😓.. förstår att din fru kraschade (beklagar, hälsa henne allt vl❤️). Man har redan den starka övertagande känslan när man inte (ens) klarar/orkar ta hand om sin familj på de sätt man vill..😓. Hur kan en läkare på fk förstå de.. de måste ju vara de första man ska kunna klara av iaf. Kan ju även förstå att de vill ha ut de folk som KAN jobba, det är ju även det väldigt viktigt för skälvkänslan. Hur bla mina plågsamma nätter skulle förstås av en helt främmande läkare när folk omkring mig knappt vet/tror..😣. Krampa ihop i flera gånger om dan å ofta hela nätter i krampanfall är uttröttande.. (🙄..nähä?!)… får ju även dgr när
  Ja bara inte orkar gå på toaletten knappt.. till slut måste man ju.. kostar på, kan kosta på.. kramper på ett par tim med medvetslöshetsblippar å stunder e inte ovanligt… brukar dock välkomna de eftersom jag då kommer ifrån mina smärtor den stunden, får en lite paus i kriget mot min egen kropp😓. Hur ska NÅN annan ens förstå när inte ens mina närmaste å min man kan leva sig in i de.. De kan bara se på när ja plågas å går ner kilovis i veckan!.. vilket sparkar tillbaka igen på en för då vill man inte ens visa sig för nån, man blir osocial för att folk kanske tycker man e konstig å man orkar inte fullt ut! Min egen syster sa när ja förklarade att ja va dålig en dag…”e du sjuk igen, varför då” finns ingen som förstår helt enkelt😏 Detta är ett mycket egendomligt system, Mats.. Som många andra system här i Sverige.. totalt helt ologist men när förändringar via möten å så ska ske så behåller de oftast de som visade sig inte funka..VARFÖR?!?.. förvirrad förövrigt.. men detta e ju tortyr å skandal..som FÅR SKE!!!.. 🙄😳😤… OCH.. detta jag skrev är ju bara JAG, alla andra då?.. vi e ju tusentals!!! Fy f**n! Hoppas att hon tar sig fort, din Claudia Mats.. Du gör verkligen så gott du kan å lite tiil!!! STORA kramen till er alla!!

  Mvh Linda.

  Gillad av 3 personer

 5. Jag följer dig sedan några år tillbaka och gratulerar din fru till att ha en man med din inneboende styrka. Du skriver att det inte finns några objektiva markörer för ME/CFS och att detta är orsaken till att Försäkringskassan inte betalar ut några pengar. En tanke slog mig – hur kan psykiatriska diagnoser berättiga till pengar från FK? Det är inte många psykiatriska diagnoser som har objektiva markörer (markörer ja, men oftast subjektiva dvs vad psykiatern tycker), men trots detta så betalar FK ut pengar.

  Gillad av 1 person

 6. Catarina Kuschel

  Försäkringskassans godtyckliga avslag är vanligast på vissa FK-kontor, bl a Globen, där alla beviljanden granskas dagligen av en s k bedömargrupp, allt för att sänka antalet beviljanden. (Källa ETC).
  FK är nu EU-anmält just för sin rättsosäkra handläggning, där de konsekvent undviker att sakligt motivera avslag o indrag av sjukpenning, utan hänvisar alla sjuka till ett ”allmänt förekommande arbete” utan stress, fysisk belastning, krav på koncentration, osv, vilket absolut inte finns på dagens arbetsmarknad.

  FK:s systematiska avslag är en rättsskandal utan dess like, sjukförsäkringen är, som det låter, en försäkring som alla som arbetsr betalar till genom att i avtalsförhandlingar avstå del av lön till arbetsgivaravgiften, vilken bekostar sjukförsäkringen.
  Fd finansminister Anders Borg omvandlade i lönndom 1/3 av sjukförsäkringen till allmän löneavgift, för att därigenom kunna bekosta jobbskatteavdragen.
  Nuvarande regering har inte ändrat på detta förhällande, av Magdalena Anderssons insparade 61 miljarder består en inte föraktlig del av vår konfiskerade sjukförsäkring. Socialminister Strandhälls sjuktalsmål om max 9 årsarbetsdagar 2020 har ytterligare dragit åt tumskruvarna på svårt sjuka människor, som nu försämras ytterligare i sina sjukdomar inför hotet att även förlora sin försörjning.
  Jag har själv läst exempel på cancer- MS- och multisjuka som nu plötsligt nekas sjukpenning, liksom en som brutit nacken (men överlevt).
  Det senaste var en förståndshandikappad kille som hänvisades till att ta ”ett normalt förekommande arbete.
  Försäkringskassan går över lik för att uppnå sitt förment positiva sänkta sjuktalsmål.

  Gillad av 3 personer

 7. Carina Bergérus

  Jag tror att 99,9% av oss som drabbats av ME har en stor sorg av att inte klara av att jobba. Själv har jag kämpat i 10 månader att åtminstone klara jobba 25%. Men nu har det utvärderats att jag inte klarar detta. Jag gråter i floder för jag känner att jag tappar min identitet. För visst ligger ens identitet i lite vad man jobbar med och att man har ett jobb och är behövd. Nästan det första människor man inte träffat innan frågar är vad man jobbar med. Och jag känner mig så värdelös som inte har ett jobb. Undviker nu att träffa nya bekantskaper. Och sedan har jag mina symptom att kämpa med. Vet inte vilket som är värst. Dessutom är jag utförsäkrad och får förnedra mig att leva på försörjningsstöd och känner mig ännu mer värdelös. Jag är ensamstående men har ett stort hopp på att min läkare och de som arbetsprövat och utvärderat mig ger mig stöd i processen i ansökan om sjukersättning. För jag kommer inte klara processen själv.
  Vi 99,9% som jag tror längtar efter att vara friska och jobba, som Försäkringskassan säger att vi kan jobba 100%, känner oss så kränkta. De har missat det mest väsentliga…VI KLARAR JU INTE AV DET hur mycket vi än själva vill. Undrar hur många dagar de som jobbar på Försäkringskassan skulle orka jobba när de är sjuka i influensan.

  Gillad av 3 personer

 8. https://www.svd.se/skarpta-sjukregler-ska-betala-lagre-skatt-5thy
  Sen kan man gogla på Anna Hedborg och sjukförsäkringen så förstår man ändå mer….hur det hänger ihop.
  Stafettpinnen går 😉

  Gillad av 2 personer

 9. Esa Pihlajamäki

  Sverige var tidigare ett drömland att bo i, idag en soptipp.

  Gilla

 10. Jonas

  Förjävligt!!! Vi är verkligen fast i ett system som inte fungerar. Läste att 100-talet personer anmält försäkringskassan och Sverige i EU-domstol. Har någon hört något om det? Kanske ni skulle hoppa med där?

  Gillad av 2 personer

 11. Villemo Evander

  Vi alla som är drabbade tippar på tå inför det svenska samhället, som när som slår till och dödar våra själar. Dom Våra själar som redan är sårade och blödande efter all oföståelse vi fått utstå. Jag skriker utan röst för ingen hör mej. Om jag bara föstod vad att göra för att någon skulle lyssna och jag bli betrodd. Vem ska jag t.ex rösta på i nästa val. Vilket program i tv vill ta upp hela problematiken. Och ändå är vi många, men kommer ingen vart. Detta omänskliga som sprider sej som en löpeld. Jag skäms och jag lider i ” mitt land”. Jag vill inte längre.

  Gillad av 3 personer

 12. A.H

  Det är fruktansvärt. Socialbidrag är det många som nekas (de flesta? Jag vet inte) för att de inte kan vara aktivt arbetssökande, de är på fel instans och hänvisas till fk. A-kassa kan vissa få en period tills det är bevisat genom en annan myndighet att man inte kan jobba. Men Fk struntar i vad Af kommit fram till genom att verkligen pröva. Då nollas sgin om man inte direkt får sjukpenning.
  Så hur gör man?
  Sälja hemmet som man så länge kämpat för och splittra hela fmiljen (för att ev ha rätt till ekonomiskt stöd) var ska man då bo? Ska verkligen man själv och hela ens familj behöva gå i spillror pga av att en person råkat bli sjuk när det eg ska finns ett ”skyddsnät”

  Gillad av 3 personer

 13. Maria

  Jag saknar ord över hur hemskt detta beteende är! Man får INGEN hjälp ifrån vården att bli bättre utan man tvingas kämpa helt själv för att få tillbaka lite livskvalitet… och trots att man kämpar med näbbar och klor för att komma tillbaka till livet och även kunna arbeta och dessutom finansierar allt detta själv så ska man dessutom bli misstänkliggjord av försäkringskassan. HEMSKT! Vi skulle istället hyllas för att vi kämpar så!

  Jag lider med er och alla andra som drabbats! Tyvärr är det nog så som du skriver att de som inte är berörda på ngt sätt orkar inte engagera sig…. och det gör ju oss sjuka och anhöriga till sjuka ännu ensammare och utsatta i vår kamp! ❤

  Gillad av 4 personer

 14. Mats, du är en vardagshjälte och en person som söker skydda de mest utsatta. Jag försöker från läkarkårens sida motverka den hemska utveckling som sker under parollen ”9.0 sjukdagar per år”. Om man är sjuk eller inte skall inte avgöras av en förutbestämd siffra utan på väl grundad kunskap.

  Gillad av 2 personer

  • Tack Björn!

   Angående ”Vägen till 9.0”

   Försäkringskassan slår sig för bröstet när de för första gången minskar skillnaden i sjukpenningtal mellan kvinnor och män. Det är ett trendbrott skriver de.

   Regeringens mål är max 9 sjukpenningdagar per individ år 2020.

   Min analys
   Försäkringskassan gör precis allt för att uppnå målet. Kosta vad det kosta vill.

   Fler kvinnor än män är långtidssjukskrivna av olika anledningar. Försäkringskassan utförsäkrar nu fler kvinnor än män. Kvinnorna tvingas antingen försörjas av närstående eller vända sig till socialtjänsten. Det är inte bara ett brott mot mänskligheten utan strider även mot allt som har med jämlikhet i samhället att göra. Det är nu mindre värt att vara kvinna i Sverige.

   https://www.forsakringskassan.se/omfk/vart_uppdrag/vagen_till_9_0

   Gillad av 1 person

  • Maria

   Tack Björn för att även du står upp för oss sjuka!

   Gillad av 1 person

 15. Ammie

  Vidrigt ..vi döms som inte gjort något fel… politiker luras,ljuger är inkompetenta, sover ..dom belönas med otroligt höga summor pengar trots det

  Gillad av 1 person

 16. Esa Pihlajamäki

  Att ljuga, manipulera, ge tomma löften är deras jobb.

  Gilla

 17. Maria Bergman

  Jag håller med dig Mats i allt du beskriver! Det är skrämmande och överjävligt hur man blir behandlad som en kriminell utan människovärde! Jag har fått precis samma behandling av Fk som ni och det har gjort att jag har kraschat fullständigt. Jag håller alla tummar och tår för att det ska gå bra för er och alla andra som sitter i samma sits. Jag har varit på AF och ska egentligen göra en arbetsförmågeutredning men har inte klarat av det för man måste ta sig till Skärholmen, det är det enda stället som gör dessa utredningar i Stockholm. Stället ligger i så att man måste gå igenom ett stort Köpcentrum och det är ju inte så lämpligt för oss med ME mm. 😨 Jag är sängliggandes 24 / dygn och har varit utanför dörren 3 gånger i år. Jag sänder många styrkekramar till dig och Claudia och alla andra drabbade! 😟 ❤ ❤

  Gillad av 1 person

 18. Birgitta Palén

  Det orättfärdiga i det som pågår är bortom all mänsklighet. Vidrigt! Det enda positiva i just er situation är, uppfattar jag det som, att Claudia har en make som är extremt kunnig och caring. Lucky her! Men hur länge orkar du Mats slåss med/mot detta ”kvarnvingesystem”? Ja, jag drar parallellen till Don Quijote! Ber för ändring!

  Gilla

 19. Tack Birgitta! Jag orkar så länge jag lever. Det har blivit min livsuppgift att i första hand få min fru att må bättre och verka för att hon ska få det stöd av samhället hon är berättigad till. I andra hand kommer alla andra sjuka.

  Gillad av 1 person

 20. Alltså, jag mår så dåligt av alla dessa fall av omänskligt agerande av försäkringskassan. Det är en försäkring och inte ett bidrag vi pratar om. Det är ingen myndighet i ordets rätta bemärkelse men det finns en minister för socialförsäkringsfrågor. Men det är en generaldirektör vid rodret av kassan. Sedan när blev denna sjukförsäkring ett sjukbidrag mot prestation? Vi betalar skatt som inkluderar en premie till en försäkring som ska skydda oss mot inkomstbortfall vid sjukdom. Det är inte en mänsklig rättighet att ha en försäkring men det är en försäkring vi har bakat in i våra skattemedel för att den ska vara obligatorisk i vårt välfärdsland och då gälla för alla, oavsett vår inkomst. Men aldrig har väl en försäkring varit så utsatt för korrruption och tjänstemän som bokstavligen ger avslag på försäkringsutbetalning trots korrekta underlag i form av sjukintyg och vetenskapliga underlag från vården.
  För mig tangerar detta nästintill folkmord som i andra världskriget när vissa folkgrupper togs ifrån rätten till ett värdigt mänskligt liv beroende på etnicitet. Ska vi sjuka idag anses som en grupp parasiter som inte längre ska behöva finnas i systemet utan som ska elimineras eller utstötas ur samhället?

  Ja det är iallafall det budskapet som detta agerande från FK sänder ut!

  Och detta agerande får mig så mörkrädd att jag nästan tappar livslusten. Det drabbar inte mig personligen men vetskapen om hur Claudia och alla andra som idag får dessa besked från FK om indragen sjukpenning och indragen assistanshjälp t ex får mig att vilja sätta mig på golvet och bara gråta…. Eller ställa mig på närmaste torg och skrika ut min ilska tills någon HÖR!!!

  Vi är människor för Guds skull! Hallå vi är inte bara i siffra i statistiken som man kan stryka med ett suddgummi! Vi är varje enskild siffra en människa som får sitt liv förstört!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: