Alzheimers kan bero på en virusinfektion

Klinisk studie klar och förväntas presenteras i vår/sommar
60 patienter har deltagit i en klinisk studie där de testat antiviral läkemedelsbehandling mot demens, som 160.000 svenskar lider av. Studien är klar och i Expressen kan man idag läsa att läkaren och virologen Bo Niklasson var med och startade både studien och företaget Apodemus som ligger bakom studien. Han har länge haft hypotesen att Picornavirus kan ligga bakom många olika sjukdomar, bl a alzheimers, diabetes typ 1 och ALS.

Picornavirus är en grupp av virus som omfattar både polio och förkylningsvirus. Man har kunnat visa att viruset finns i hjärnan vid obduktion av avlidna patienter..

Läkemedelsföretaget har hittills hemlighållit resultaten. Forskare är belagda med vite på 500.000 kr om de pratar om den nya behandlingen.

Trots att studien startades för tre år sen och blev klar förra sommaren har resultaten ännu inte publicerats. Orsaken påstås beror på ett infekterat bråk mellan företaget Apodemus och forskarna.
Läs hela artikeln i Expressen här

Samtidigt pågår en klinisk studie i Umeå med antiviralt medel
Forskare vid Umeå iniversitet, under ledning av Hugo Lövheim, inledde nyligen en klinisk studie med 36 personer med Alzheimers sjukdom som under fyra veckor kommer att få behandling med Valaciklovir, ett läkemedel som verkar specifikt mot aktivt herpesvirus. Före och efter behandlingen kommer flera olika undersökningar att göras för att mäta effekten på grundläggande sjukdomsprocesser vid Alzheimers sjukdom. Dessutom kommer patienterna att undersökas med en PET-kamera som genom hjärnavbildning med ett spårämne som ansamlas i celler med aktivt herpesvirus skulle kunna påvisa infektion i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom.
Läs hela artikeln här

Egna reflektioner
Observera att Enterovirus är en form av Picorniavirus. Enterovirus har i en studie ledd av Dr John Chia ansetts ligga bakom ME/CFS.  I Sverige har enterovirus inte gått att behandla (dricka vatten och vila kan man läsa), även om Dr John Chia menar att oxymatrine, som finns i roten av växten Sophora (Ku shen) har verkan mot viruset. Det har han kunnat visa i en studie där över hälften blev bättre eller friska. Även hans son behandlades och är nu frisk.

Coxsackievirus är en av alla enterovirus, och det är mycket vanligt att ME/CFS-patienter har aktivt coxsackievirus  vid labbanalyser utomlands.

Om det nu är Picornavirus de försökt behandla ska det bli oerhört spännande att se vilket verkningsäämne de använt sig av.
Läs mer

I övrigt när det gäller studien vid Umeå universitet är det intressant att de använder valaciklovir, som använts i flera olika kliniska studier på patienter med ME/CFS, men då under betydligt längre tid än en månad. En månad låter väldigt kort tid för en så pass allvarlig sjukdom.

Ofta har resultaten vid ME-studierna varit bra. Problematiken med att få sådan behandling i Sverige är dock att svensk sjukvård inte anser att man har en reaktiverad infektion om IgM är inom referens. Flera internationella forskare menar dock att om IgG har en fyfaldig förhöjning, trots att IgM är inom referens så tyder det på en akltiv infektion. Kanske att Umeå univetsitets forskare har gått på detta, och förstått att IgM inte alltid är utanför referens vi reaktivering?

Det känns i vart fall spännande med dessa virus som orsak till flera olika sjukdomstillstånd. Att diagnostiken behöver utvecklas i Sverige avseende flera olika virus framstår mer och mer som självklar. Även behandling. Men det har jag tjatat om länge.
Läs mer 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Marie

  Sophora (Ku Shen) var finner jag det? Minns du disk om ngn butik i Stklm, hur få kontakt? Andra alternativ, tex Göteborg, andra länder?
  Hur doserade ni?
  Jag är i nödvändigt behov!
  Tack för allt ditt energiska arbete du lägger ner!

  Gillad av 1 person

 2. Patienterna fick ribavirin och pleconaril under nio månader. Kombinationen kallas för Apovir.

  Med anledning av tjafset som uppstått, kan det innebära att studien var lyckad, dvs att kombinationen av pleconaril och ribavirin fungerar mot många med Alzheimers.

  Dagens Medicin (artikel för tre år sedan inför studieuppstart)
  ”Behandlingen består av två virushämmare i kombination, ribavirin och APO-P001, en substans som tidigare har testats som bland annat förkylningsmedicin, då under namn som Pleconaril och Picovir.”
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2014/02/11/virushammare-testas-mot-alzheimer/

  Även i ansökan till studien framgår att det är just den kombinationen
  Det torde innebära att studiens syfte varit att undersöka om just Pleconaril i kombination med Ribavarain kan ha effekt mot Alzheimers. Vilket jag skulle gissa att det hade. Men vi får se när resultatet offentliggörs.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: