Svensk studie visar att 16.3% av de som smittats av borrelia även är seropositiva mot babesia

Svenska forskare konstaterar nu att babesia är mycket vanligare än man tidigare trott. Tidigare har enbart enstaka fall uppmärksammats i Sverige, och då på Gotland.

Svensson J , Hunfeld KP och Persson KEM vid Lunds universitet har undersökt serum från 283 personer bosatta i Skåne län. Nästan en tredjedel var från patienter med en bekräftad seropositiv reaktion mot Borrelia burgdorferi sl. Alla prover utvärderades för IgG-antikroppar mot Babesia (Ba.) Microti och Ba. divergens genom indirekt fluorescerande antikroppsanalyser. Seropositiva IgG-titrar för åtminstone en av Babesia spp. var signifikant vanligare (p <0,05) hos individer som var seropositiva för Borrelia (16,3%) jämfört med den friska kontrollgruppen (2,5%).

Resultaten tyder på att Babesiainfektion faktiskt kan vara ganska vanligt bland individer som har blivit utsatta för fästingbett. Vidare indikerar resultaten att babesia bör övervägas hos patienter som visar relevanta symtom; speciellt för splenektomiserade personer (de som saknar mjälte) samt individer med försvagat immunförsvar.

Studien utmanar verkligen den tidigare kunskapen inom området och tydliggör bristen på medvetenhet om parasiten i norra Europa, däribland Sverige, där okunskapen är mycket låg.  Många ”experter” menar att detta i huvudsak är en infektion som drabbar boskap. De verkar ha fel.

Jag har funderat mycket på detta med babesia då min fru var drabbad. Hon fick behandling mot både borrelia och babesia i 10 månader.

Tidigare inlägg om babesia
Ny studie om behandling av babesia
USA varnar via CDC att babesia är vanligare än man trott
Babesia drabbar inte bara djur

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Kenneth Sandström, borreliapatient, helt återställd.

  Detta är en milstolpe i svensk forskning. Jag har alltid undrat över att fästingar i Sverige har en förekomst av Babesia på 2½ %, samtidigt som Richard Horrowitz talar om 30% babesia bland hans borreliapatienter från Hudson Valley. Man får leta efter förklaringen till skillnad mellan friska individer och borreliasjuka. Ett positivt IgG betyder nödvändigtvis inte att man har en aktiv sjukdom, men med all tydlighet har man exponerats för smittämnet. Det som forskaren Strle d.y. förklarade vid borreliakonferensen i Oslo för några veckor sedan, en konferens med syfte att erhålla konsensus i norden mellan våra hälsovårdande enheter, var att Osp-A har påverkan på B-lymfocyterna. OSP-A är ett protein som sitter på borreliabakteriens yttermembran. Resultatet bör rimligen vara att kroppens immunförsvar försvagas, och detta kan vara förklaringen till att borreliasjuka har en så pass mycket högre prevalens av Babesia antikroppar. Om jag skall försöka vara övertydlig, så orsakar borrelia det man kallar B-Cells AIDS, till skillnad från HIV inducerad AIDS som är T-Cells AIDS. Får detta till följd att man riktar grundforskningen mot dessa punkter kan många framsteg göras för att låsa upp den låsning som är mellan forskare och patienter. Detta är i alla fall den förhoppning har. Vi får följa utvecklingen, och detta är ett av många steg som måste tas.

  Gillad av 2 personer

 2. Hur ser provet för babesia ut? Hur specifikt är det?

  Gilla

 3. CamillaN

  Vet man vilken sorts B-lymfocyter, man får brist på, tex B-lymfocyt CD19+, eller någon annan, – vid borrelia? Eller menar man totala mängden B-lymfocyter, att man får under referensvärde, vid borrelia?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: