Vad är immunterapi?

Immunterapi och dess historia
Bildresultat för william coley immunotherapy

William Coley är urfadern till immunterapi. Han var kirurg i New York mellan 1870 och 1910, och han utvecklade extrakt av streptokocker och en annan bakterie som kallas Serratia marcescens för att behandla patienter, särskilt barn, med sarkom (elakartade cancertumörer i stödjevävnad). Resultaten var häpnadsväckande, med en långsiktig överlevnad med så mycket som 40% i en annars sjukdom med hög dödlighet.

Tyvärr  har ingen idag riktigt kunnat replikera vad Coley gjorde. Men nyheten om Coleys arbete korsade Atlanten och tiden före första världskriget var immunterapi  något som i stor utsträckning forskades om i Storbritannien med avseende på behandling av infektionssjukdomar.

Teorin var att om du kunde använda blod (konvalescentserum) från någon som överlevt en smittsam sjukdom och injicera det i någon som fortfarande hade sjukdomen, så gav det mycket goda resultat.

Uppfinningen av antibiotika och påverkan på immunterapi
På 20-talet upptäckte Alexander Fleming penicillinet. Under en lång tid blev penicillin fantastisk magiskt och omkullkastade immunterapi  fullständigt.

Varför besvära sig med att genomgå immunterapi när du bara kan ta ett par penicillinpiller?

Nu har det nästan gått ett sekel och antibiotikaresistensen börjar ifrågasätta om det magiska snart kan ha gjort sitt.

Tuberkulos är ett tydligt exempel. På 1930-talet upptäcktes streptomycin för att behandla tuberkulos. Bakteriens motståndskraft mot streptomycin och andra medel innebär nu att vi måste använda åtminstone tre antibiotika och ibland upp till fem olika antibiotika för att behandla nya stammar av tuberkulos som har blivit multiresistenta. I själva verket finns det nu vissa stammar så resistenta som tyvärr inte längre ens kan behandlas. Immunterapi är då sannolikt den enda lösningen.

Det är dock värt att notera att antibiotikaresistens är i sig naturligt och inget nytt. Det bygger på det faktum att för miljontals år sedan, innan flercelliga organismer någonsin existerade, var världen täckt av mikrober som utvecklats över tid genom att slå ut varandra.
Källa

Immunterapi idag
Immunterapi är en behandling som är utformad för att utnyttja förmågan hos kroppens immunförsvar att bekämpa infektion eller sjukdom. Immunterapi kan hjälpa till att starta ett immunsvar mot sjukdom eller förbättra immunsystemets motstånd mot aktiva infektioner. Ibland används ofta ämnen som kallas för biologiska responsmodifierare (BRM) vid immunterapi. Kroppen producerar vanligtvis små mängder av dessa BRMs som svar på infektion eller sjukdom, men i laboratoriemiljö kan stora mängder av dessa BRMs genereras för att tillhandahålla en terapi för olika infektionssjukdomar och även cancer.

Exempel på immunterapier inkluderar monoklonala antikroppar, interferon, interleukin-2 (IL-2) och  CSF, GM-CSF och G-CSF. Interferon används för närvarande för att behandla hepatit C och testas även tillsammans med IL-2 som en behandling för avancerad malignt melanom. Immunterapi har även varit föremål för studier för att blockera inflammation som ses vid tillstånd såsom Chrons sjukdom och reumatoid artrit.

Monoklonala antikroppar
Immunsystemets svar på främmande kroppar är att producera stora mängder av antikroppar. Dessa antikroppar känner igen och håller sig till vissa proteiner som finns på främmande patogener och dessa proteiner kallas antigener. När antikropparna (från B-celler) binder till sig antigenerna på patogenerna rekryteras andra immunsystemkomponenter för att angripa och förstöra alla celler som har antigenet. Nu kan forskarna generera antikroppar som riktas mot ett specifikt antigen. Dessa antikroppar kallas monoklonala antikroppar och man kan producera kopior av dem när rätt antigen har identifierats.
Källa

Läs även om stafylokockvaccin som stimulerar immunförsvaret
Professor Gerhard Gottfries drabbades av ME/CFS för över 50 år sedan pga en Asieninfluensa som inte lämnade kroppen. Han provade med att injicera sig själv med stafylokockvaccin för att stimulera immunförsvaret. Han mådde bättre och har sedan under 50 års tid tagit injektionen en gång i månaden. På så sätt har han hållit sjukdomen borta. Om han slutar kommer bl.a. tröttheten tillbaka.

Gottfries har även genomfört en blindad studie med 100 ME/CFS-patienter. Ca 65% blev bättre. Vaccinet är nu förbjudet i Sverige.
Källa

Här finns även ytterligare exempel på olika former av immunterapi

Behandling som bland annat ”switchar” Th2 till Th1

Birgitta 58 blev frisk från ME/CFS med antihistamin

T-cellterapi botade 94% av dödligt cancersjuka

Klinisk studie mot ME/CFS med IL1-hämmaren Anakinra
Studieresultat väntas när som helst.
Källa

Pågående studier i Norge med Mabthera/Rituximab och Cyklofosfamid mot ME/CFS 

Pågående studier i USA med Ampligen mot ME/CFS

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

 1. Eva

  Hej Mats,
  Vet du hur det ser ut om man tar immunbrist test om det syns där om man har borrelia?
  Har testat IgG, IgA, IgM det var normala prover. Dock har ätit kortison under längre tid då provet togs.
  Har du hört något om kolonspiroketer eller Lyme colitis återkommande tarminflammation. Om man kan ha borrelia eller anaplasma/erlichia tarmen. Man kan läsa om att häst och hund återkommande tarminflammationer, men inte mycket när det gäller oss människor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: