Vilken effekt har MEDOX mot ME/CFS?

medox
Denna hobbystudie är finansierad av MEDOX 

Inledning 
Självklart tar ett företag en risk när det låter prova olika produkter på patienter med ME/CFS, eftersom det är en mycket svår och funktionsnedsättande diagnos där många även är överkänsliga. Botemedel saknas och generella symtomlindrande behandlingar är även svåra att finna. Patientgruppen är även generellt överkänslig mot viss föda, läkemedel och olika kosttillskott. Därför vill jag särskilt tacka MEDOX för att ha antagit denna utmaning – STORT TACK!

Jag är helt oberoende MEDOX och tänker enbart på patientgruppen. Jag vill därför förtydliga att MEDOX inte är bra för majoriteten av ME/CFS-patienter då många fick problem med mage/tarm, även om vissa andra symtom lindrades hyggligt. För några få har MEDOX dock betytt mycket.

Jag betvivlar inte att MEDOX kan vara bra i förebyggande syfte för friska människor eller patientgrupper som har ”tåligare mage”. Det symtom som stack ut positivt var minskade problem med hjärndimma/hjärntrötthet.

Övriga hobbystudier
Jag har tidigare genomfört två andra hobbystudier; Colostrum (måttligt resultat) respektive Inosin (bra resultat). Jag har även en pågående hobbystudie avseende humussyra (Anti-V, finansierad av Holistic) som påstås ha antivirala egenskaper. Inom kort påbörjas en fjärde hobbystudie. Den syftar till att höja upp nivån av proteinet AMPK och därmed förbättra glukosupptaget, vilket kan vara ett stort problem för patientgruppen enligt några senare studier. Sedan får jag se vad jag fortsätter med. Så här långt är jag dock väldigt nöjd med de resultat Inosin visade på en majoritet.

Helst skulle jag vilja genomföra en hobbystudie där man kombinerar olika verksamma ämnen, likt den Rich Van Konynenburg, Ph.D, genomförde med gott resultat för några år sedan. Det medför då helt andra kostnader tyvärr, och det kan då vara svårt att få en total sponsring för en sådan undersökning. De som deltar är oftast heltidsjukskrivna och har förstås inte alltid råd med sådana protokoll. Men vi får se längre fram om jag kan samla in pengar för att kunna finansiera en sådan hobbystudie.

Jag är fullt medveten om att dessa ”hobbystudier” inte är kontrollerade med placebopatienter. Det gör självklart att de inte blir lika trovärdiga.

Vad är MEDOX?
Medox är ett kosttillskott bestående av antioxidanter (antocyaner) som finns i skalen på blåbär och svarta vinbär.  Antocyaner har i medicinsk forskning visat sig vara några av naturens mest effektiva antioxidanter. MEDOX har sedan år 2000 varit föremål för kliniska prövningar vid universitet och universitetssjukhus i Norge och internationellt.

Varför ville jag testa antioxidanter på ME-patienter
Jag har både läst anekdotiska berättelser men även mindre studier där det framgått att många ME-patienter kan må bättre av antioxidanter. Det rör sig då oftast om olika protokoll där man blandar olika antioxidanter. Exempelvis professor Martin Pall som kurerade sig själv med olika antioxidanter. eller den svenska pilotstudien av professor Per-Arne Öckerman.

Sammanfattning av hobbystudien
30 st vuxna personer med ME/CFS enligt Kanadakriterierna har valt att testa MEDOX i 12 veckor där jag sammanställt resultaten. Diagram framtagna av Lars-Erik Söderström.

20 st fullföljde samtliga 12 veckor. De 20 som fullföljde undersökningen uppvisade positiva resultat avseende vissa symtom.

Metod
Deltagarna fick ta 4 kapslar MEDOX dagligen under 12 veckor. Enligt tillverkaren var det valfritt att ta dem vid ett tillfälle eller uppdelat på dagen, men de fick inte tas i samband med mjölkprodukter.

Samtliga fick svara på självskattningsfrågor på vanliga symtom om ME/CFS före och efter intag av MEDOX.

Det som majoriteten mest lyfte fram efter genomförd undersökning var just energiökning.

Resultat

PEM, Post-Exertional Malaise (ansträngningsutlöst försämring)
11 av 20 st (55%) upplevde minskade problem och 1 av 20 st (5%/) ökade problem.

PEM

Hjärndimma, hjärntrötthet och/eller koncentrationssvårigheter
12 av 20 st (60%) upplevde minskade problem. Ingen blev sämre. Detta var det enskilt bästa resultatet. 

hjärn
Energilöshet/trötthet
9 av 20 st (45%)  upplevde minskade problem. 2 av 20 st (10%) upplevde ökade problem.

energi

Sömnproblem
1 av 20 st (5%) upplevde minskade problem. 4 av 20 st (20%) upplevde ökade problem.

sömn

Muskelvärk
8 av 20 st (40%) upplevde mindre problem. 3 av 20 st (15%) upplevde ökade problem.

muskel

Känsla av feber och/eller influensakänsla
10 av 20 st (50%) upplevde minskade problem. En av 20 st (5%) upplevde ökade problem.

feber

Ljud/ljuskänslighet
7 av 20 st (35%) upplevde minskade problem. Ingen blev sämre.

ljud

Mjölksyra
6 av 20 st (30%) upplevde minskade problem med mjölksyra. Ingen blev sämre.

mjölksyra

Mage/tarmproblem
En av 20 st (5%) upplevde minskade problem. 9 av 20 st (45%) upplevde ökade problem. Detta var det enskilt sämsta resultatet. 

mage

Huvudvärk
5 av 20 st (25%) upplevde minskade problem. 4 av 20 st (20%) upplevde ökade problem.

huvudvärk

POTS, ortostatisk intolerans
5 av 20 st (25%) upplevde minskade problem. 1 av 20 st (5%) upplevde ökade problem.

pots

Blodtrycksfall från sittande/liggande till stående läge
5 av 20 st (20%) upplevde minskade problem. 1 av 20 st (5%) upplevde ökade problem.

blod

Ömma och/eller svullna lymfkörtlar
4 av 20 st (20%) upplevde minskade problem. 3 av 20 st (15 %) upplevde ökade problem.

lymf

Biverkningar
Tyvärr var 10 av 30 tvungna att avbryta på grund av olika mage/tarmproblem – allt ifrån lös till hård mage, illamående och magkatarr. De 20 som fullföljde uppvisade positiva resultat avseende vissa symtom, men även bland de var mage/tarmrelaterade problem vanliga.

Diskussion
Även om MEDOX visar på relativt goda resultat avseende några specifika symtom, är tyvärr MEDOX inget jag kan rekommendera för de ME/CFS-patienter som har känslig mage/tarm, vilket tyvärr många i patientgruppen har.


Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Helt fantastiskt att du gör alla dessa hobbystudier!
  Jag är nyfiken på gurkmejans (https://foodpharmacy.se/2015/02/2593/ ) effekt på ME/CFS. Om du någon gång i framtiden skulle ha möjlighet att göra en studie på det också så skulle det vara väldigt intressant att se resultatet. Tack för ditt oförtröttliga arbete och engagemang! Det går inte att uttrycka i ord hur värdefullt ditt arbete är! Kram Camilla

  Gillad av 1 person

 2. Liselotte

  Tack för att jag fick vara med i studien, hade det inte varit för att magen, främst diafragmabråcket med andnings- och sväljproblem blivit sämre och jag därför fick avsluta, hade jag absolut fullföljt då jag kände mig något lite piggare.

  Gillad av 1 person

 3. Elin

  Är väldigt glad att jag fick chans att prova detta! Jag är en av dom som fick problem med magen, så jag kunde tyvärr inte fullfölja studien. Kände mig något klarare i huvudet, så det var synd att jag inte klarade av att ge det en ordentlig chans. Jag är oerhört tacksam att jag fick förmånen att vara med! Tack!

  Gillad av 1 person

 4. Kerstin

  Både maltodextrin och citronsyra är enl Sanna Ehdin tillsatser som är mycket viktigt att undvika om man har mag o tarmproblem. Synd på en annars bra produkt!

  Gillad av 1 person

 5. Lillemor Essen

  Har tagit Medox under en period. Tog med tabletten och provade den med frekvensterapi. Då visade det sig att tabletten inte var bra för mig MEN tog man isär hylsan runt blåbärsämnet var innehållet BRA! Hylsan däremot INTE bra. Min terapeut förklarade att det är ett ämne i hylsan som inte alla tål. Något att tänka på?

  Gillad av 1 person

 6. Lillemor Essen

  Kommer inte ihåg vad det var för ämne, men kan fråga i veckan. Terapeuten menar att det finns flera tabletter med samma sorts hylsa runt sitt innehåll.

  Gillad av 1 person

 7. Annica Lager

  Tusen tack till Mats och MEDOX för att jag fick möjlighet att delta i denna studie! Min värk blev bättre, annars var det oförändrat i stort sett. Jag läste någonstans att om man har Hypotyreos (som många med ME har) så tar inte kroppen upp tillskott så bra. Lite som att elda för kråkorna, eller vad är det man säger? Så det kanske är viktigt att få ordning på ämnesomsättningen först, innan man börjar med tillskott? Bara en tanke… Tack igen!!

  Gillad av 1 person

 8. Lene

  Tack Medox och Mats för att jag fick delta i studien.
  Kände mig bättre överlag under studien och tänkte att jag nog var i ett bra ME ”skov”. Missade tabletterna en dag å blev pang liggandes.
  Och har nu sista veckorna undrat varför jag är så matt å MEig… och då slig det mig det är nog bannumej sen jag slutade med medoxen !
  Ska beställa nya så fort jag har råd och se om jag blir bättre ugen.

  Gillad av 1 person

 9. John Hasta

  Går det inte att behandla magproblemen med ett separat medikament?
  Det är ju inte ovanligt att magen krånglar när man ta en viss medicin.
  Med rätt magmedicin försvinner då dessa symptom och medicinen som orsakade magbesvären har fortsatt god verkan på det den är avsedd för.
  mvh
  /John

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: